ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip 4×4 House II

  • Project Name: 4×4 House II
  • Construction year: 2004
  • Architect(s): Tadao Ando
  • Project Category:
  • Address: Tarumi-ku, Kobe, Hyogo, KOBE, Japan
  • Latitude: 34.640307
  • Longitude: 135.024413

It was in 2003 that Tadao Ando completed a powerful and yet extremely simply concrete house on a beachfront site measuring just 65 m2. Significantly for Tadao Ando, the house is only four kilometers from the Awaji Island epicenter of the 1995 Great Hanshin Earthquake that devastated Kobe.

4x4 House, Kobe, Japan, Tadao Ando

As the architect says, “The landscape framed within this cube is a panorama sweeping over the Inland Sea, the Awaji Island and the Akashi Kaikyo Bridge, were thoughts and memories of the earthquake are embedded, for both the client as wel as for myself.” At that time he explained, “an extension of the building on the beach in front is currently under consideration. I am dreaming of an architecture that would soak in seawater at high tide.” The second house, caled the 4×4 House II, was finished in late 2004. Ando says, “After the completion of the original 4×4 House, another client came and asked me to design one for him. I suggested that the house be built on an adjacet lot but be constructed of wood.” With a site area of 74 m2, a footprint of just 23 m2 and a total floor area  of 84 m2, the new residence is as small as its predecessor  with good reason, because it is essentially a mirror image of the concrete building. Made with laminated Oregon pine, it has paulownia  wood floors. Ando concludes, “By creating a pair of structures resembling a gate opening out toward the sea but built in contrasting materials, that is, in concrete and wood, I hope to reinforce the connection of the architecture to the place.”

Contributed by ArchiTeam

clipInformation

clipVideo


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like