ArchiTeam 2012
Twitter ArchiPaper
Facebook ArchiPaper
Google+ ArchiPaper
Flickr ArchiPaper
Linkedin ArchiPaper
Pinterest ArchiTravel
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Diamond Ranch High School

  • Project Name: Diamond Ranch High School
  • Construction year: 1999
  • Architect(s): Morphosis
  • Project Category:
Diamond Ranch High School

Diamond Ranch High School engages architecture in the act of education; it speaks to students experientially through a physically kinetic architectural language that makes no references to traditional typology, but rather looks elsewhere to encourage student inquiry and provoke curiosity. The opportunity existed, by virtue of the steeply sloped site, to explore the hybrid territory of an augmented landscape wherein building and site would be perceptually interchangeable. The jagged and inherently unstable forms of the Los Angeles foothills inform the language of the buildings as the scheme takes its organizational cues from the natural topography.

Two rows of fragmented, interlocking forms are set tightly on either side of a long central “canyon,” or street, which cuts through the face of the hillside as might a geologic fault line. The street provides the primary opportunity for students to interact haphazardly or by plan with one another, with teachers and with administrators as they move about the campus. Seeking to create a counterpoint to Diamond Ranch’s suburban context, the sense of an urban experience is intensified via the compression of the street. A monumental stairway which functions doubly as an outdoor amphitheater is embedded in the hillside, leading from the school’s main academic areas to the roof terrace and football field above.

The site plan defines three distinct “schools within a school” — clusters of semi-independent units that each integrate a full curriculum segregated by grade-level to foster team teaching in a more intimate educational setting. Landscaped outdoor teaching areas act as courtyard buffers between buildings and punctuate the classroom units with views of mountains and sky. The intention of the whole is to challenge the message sent by a society that routinely communicates its disregard for the young by educating them in cheap institutional boxes surrounded by impenetrable chain link fencing.
(text from architects’ website)

Contributed by ArchiTeam

January 1
2013

plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like

HELP US REACH OUR GOAL!
map
map
ARCHIPAPER
SUPPORTERS