ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip AHK Kndu Villas

  • Address: Özlü Mahallesi, özlü köyü tesisler caddesi no.464, ANTALYA, Turkey
  • Latitude: 36.86772
  • Longitude: 30.92616

ANTALYA-THE COMMUNITY

In addition to the over 10 million tourists, Antalya’s metropolitan area is inhabited by approximately 2 million permanent residents. Together, they represent a great diversity of cultures and backgrounds. Traces of the civilizations who previously prospered in Antalya can still be found in the streets and cafes, including Greek, Italian, Jewish, Kurdish, Arabic, German, and Russian. Whether resident or tourist, the Antalyan lifestyle offers the same appeal. Days in Antalya are pleasant, relaxed, and full of warmth and the aroma of citrus, particularly oranges.

As the commercial and tourist industries continue to grow, homes close to the historic downtown area are being replaced by hotels. Some longtime residents who saw opportunities in the market, as well as those looking for a community offering both a strong sense of togetherness and tranquility, were in need of an alternative. That alternative is AHK KNDU Villas.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

AHK KNDU VILLAS
This award-winning project, designed by GAD for AHK Development, Construction Fitout FF&E Solutions, is an impressive residential development in Antalya. It includes four large, twenty-two medium, and twelve small residential units. Each unit has its own car park and is linked to public transport via specially designed underground connections.

In application for the prestigious BREEAM Certification, the project combines sustainable design and build principles by sourcing only locally available materials, low waste, low pollution, and offers communal green spaces for circulation and recreation. In addition, the north-south orientation maximizes the use of sunlight as each dwelling is fitted with photo-voltaic panels that produce energy.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

Carefully positioned openings take advantage of the natural daylight, increase privacy and also aid in cross ventilation and a reduction in energy consumption levels. The form and exterior timber cladding acts as a shell that regulates climatic conditions, defines the boundaries of each unit and improves interior lighting. The use of stone coupled with timber brings an element of spirituality and sophistication to the design. The warm organic colors communicate a message of timelessness, this together with the varying textures, patterns and temperatures evoke emotions brought forth via memories.

The project skillfully combines modern living with nature, where the gardens and green spaces merge into the living environment. This is especially evident in the living room where the large windows look out onto the patio and infinity edge pool. The water with its reflective properties aids the sense of a continuation of space and eliminates the boundaries of the green space.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

GREENHOUSE
At the southern façade of each housing unit a greenhouse has been implemented into the design. This recreational space is intended to provide a sheltered outside space as an additional feature to the existing structure. It can be used as a conservatory in the winter months or as a greenhouse in the summer.

PHOTOVOLTAIC PANELS
The strategic orientation of the site enables the south facing roof to be fitted with Photovoltaic panels, used to produce renewable energy. The energy created will greatly aid in reducing energy consumption of each unit.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

CLERESTORY WINDOWS
The clerestory window aids in the passive ventilation of the unit allowing fresh air to be drawn in and expelled at roof level. The position of the window allows daylight to enter without the effects of solar gains. The clımate inside the buıldıng is controlled with natural sustainable design principles.

WOODEN CLADDING
The East and West facades of the building are glazed, the North and south facades are protected with timber cladding. This element acts as a second façade and shell for the design, it protects the structure and helps to articulate the exterior form of the building.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

‘Sustainability beyond Green’ is a concept used throughout this project. From energy producing technology, rainwater reservoirs, to a form that improves internal climatic conditions without the need to use artificial ventilation systems. The green areas allow the users to connect individually to the environment taking them back to a style of living based on our vernacular past where the land can be worked for a return. ‘The Art of Survival’ is a concept that has formed part of the landscape design, where manicured garden systems have been avoided and the promotion of native plant species have been at the forefront of the gardening scheme. Native tree species such as the Turkish Pine and Oak have been strategically added to the green scheme since their near extinction in Antalya.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

In addition, native species of grass and aquatic plants have been considered to the greater site plan, which includes the river, to host a variety of organisms and promote the natural species diversity and ecology. The banks of the river are to include a tiered dock to allow amphibious species access to and from the water as well as being able to deal with fluctuations of the river water level. Furthermore, bee farm proposals have also been included in the landscape design. The aim of these farms is to help the residents reconnect with their environment, learn the importance of nature and the whole ecosystem and overcome fears distilled in them. The rewards for this effort will be two types of organic honey; wild flower and pine honey, a delicious and rare honey local to the region.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

Future plans to extend the current design include four more clusters of villas within the same area; linked to each other via pedestrian routes and a system of underground parking that is planned to be connected to local transportation systems. The greater site plan includes varied interconnected green spaces, and extension of the river into the site plan and a reclaimed lake.

The design team have intricately considered a ‘sustainist’ approach to the evolution of the design. This not only incorporates beyond green but also social design elements.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

THE FORM AND LAYOUT
From functional to form with meaning; preservation, protection, safety, shelter are the key meanings behind the form. Co-design practice from the start by the combined input from the client and the future occupiers of the villas which has been interpreted by GAD into a unique design.

THE SITE PLAN
Interconnected rather than individual units, creates a design in context that is suited to the locality. The interdependent villas create a sequence that molds relationships between the occupants. The aim is to define each villa as a separate living area with free circulation around it. The sharing of the circulation space and intangible things encourages the occupants to bond and interact with each other based on the situation. This sustainist approach treats elements of sustainability as a lever for social change.

AHK Kndu Villas, Antalya - Turkey, GADphoto © Ali Bekman

There are fifteen different Villa types on the site. Residents can choose to live in luxury in homes ranging from 601,06 m2 to 975,50 m2. When looking for quality outdoor activities or bonding with the neighbors, residents can venture out to have a picnic near one of the waterside communal spaces the site has to offer. And for even more organized or formal events and activities, in the near future residents will be able to use the adjacent Aksu River to make their way to the upcoming Beachside Social Club, located directly on the Mediterranean waterfront.

Contributed by GAD

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like