Architecture Center

Construction year:
Architect(s):
Address: | Visit Website
City: 11377
Country:
Latitude/Longitude:

The Architecture Centre Amsterdam (ARCAM) needed a significantly larger accommodation. Therefore a wonderful location close to the Oosterdok was allocated to this promotional institute. In the vicinity of Renzo Piano’s New Metropolis was a small pavilion also designed by him that was going to be demolished. The columns and some of the floors needed to be integrated in the new design.Reuse of foundation parts was not the only limitation laid upon the architect. Consultation in the early stages of the design process of various parties (among others, two successive government architects) resulted in a maximum building envelope. This outline provided a trapezoidal building volume up to three storeys high. In addition three important requirements had to be taken into account. First, the view of the pavilion from the Maritime Museum needed to be utmost modest. This providing the possibility to lower the waterfront façade compared to the street façade at the Prins Hendrikkade. Second, the street facade needed to represent a closed character and at the same time the building should open up on the waterfront. Last but not least it was demanded that the pavilion would be a compact monolith.

Architecture Center, Amsterdam - Netherlands, René van Zuuk Architekten bv

Despite, or thanks to, this strict package of requirements an unprecedented shape emerged, turning the architecture centre into a landmark.The new pavilion is indeed a humble and compact three-storey building. On the street level an exhibition space is located. The upper floor is fitted with glass partitions, creating an attic-like atmosphere. On the waterfront, at the quay level, a multipurpose space for meetings, discussions and reception of groups (classes, excursions). The internal openness is remarkable. All the different levels are linked by voids, in a way that all the spaces are a part of a perceptible larger entity.The performance of the facades is mainly due to the ubiquitous application of the KalZip skin. This folded seam method is ideal for creating singularly curved surfaces. The zinc-coated aluminium strips form a continuous plane curling itself all around the building mass.

Architecture Center, Amsterdam - Netherlands, René van Zuuk Architekten bv

The different facades

The different facades all have their own distinctive perspective. For example the folded skin combined with the bevelling glass facade results in a spectacular entrance. On the other hand the east side displays a most austere view. The waterfront view reveals the soul of the pavilion through the curtain glass, barely showing the structural steelwork. In this view the layered organization is visualised in the elevation.The peculiar sculptural shape of the pavilion, despite its unobtrusiveness and small dimensions, provides just enough attention in the monumental setting of the Oosterdok.The purpose of good detailing is that it strengthens the concept of a building and slowly effects a transition of scale between an observation from far and nearby. In this transition the project reveals more and more detailing information which refers on itself to the whole again.

Architecture Center, Amsterdam - Netherlands, René van Zuuk Architekten bv
At the project of Arcam the main concept is the fold of the aluminium-zinc façade. The faces between the fold are made from glass. To keep the fold as pure as possible there has been chosen to make the fold out of one continuous material. The strips of KalZip start in a vertical direction at the side of the street after which they run over the roof and end up at an angle of 45 degrees at the east-façade. The big sizes of the seamed joints strengthens the angular direction of the material and gives the building its coarse texture as a result of which it fits better in the large scale built environment. In the edge of the fold the thickness of the outer wall is visible, because this wall has not always been cut perpendicular the thickness of the seam changes. This variable thickness creates fluent lines which strengthen the concept of the fold. The edge of the KalZip skin is finished with folded zinc sheets. Because the fold is a singular curved surface it was possible to make the roof beams out of straight steel profiles with a curved mid-segment. On the outside a minor construction of a steel “damm-wall” has been attached to these profiles and the inside has been covered with horizontally placed metal-stud profiles with a finishing of plaster.

The glass curtain wall has been detailed in a way that it emanates rest and there still is the possibility to open parts in this façade. The glass faces are placed in an alternate way in order that the opening parts do not stand out in the structure as a whole. The façade at the waterside has been slightly curved just like the aluminum-zinc surface.

Architecture Center, Amsterdam - Netherlands, René van Zuuk Architekten bv

This was done to get a better connection with the main shape of the fold. At the westside the seam of the fold is vertical and therefore it was better to place the glass façade at that side vertical as well. At the eastside there had to be a connection between the glass and the seam of the fold as well, which is inclinated at that side. To establish this connection the glass faces, which themselves are flat, disperse. The difference in position of these glass faces, in the seam between the panels, is intercept by the aluminum setting. As well as on the outside, as on the inside, the glass division follows the structure of the building.Because the main shape of the Arcam building is very expressive, it is important that the finishing, the colors and the detailing inside are very reserved. Therefor the color of the inside walls, the floors and the ceiling is light grey. The further detailing is minimalised to a minimum of elements. The inside glass walls are glued into an U-profile in the floor, the doors are made of hardened glass.

At street level the floor of the former pavilion of Renzo Piano has been visualised by designing grated floor elements at the remaining parts of the floor. At the level of the quay the closets and doors are integrated in wall panels. All the detailing of the building is for the use of the main concept, and that is as it should be.

Contributed by ArchiTeam


More in:
More in: 11377

Leave a Reply