ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Braamcamp Freire Secondary School

  • Address: Rua Dr. Gama Barros 1697-002, PONTINHA, Portugal
  • Latitude: 38.74779
  • Longitude: -9.13979

The Braamcamp Freire Secondary School is located at the edge of the historical centre of Pontinha, Lisbon. The site has approximately 17,380 sq m and borders an accentuated topography. The school is part of Pontinha’s urban fabric with the exception of its north boundary which faces an unconstructed valley.

The School was originally built in 1986, with five standardised prefabricated pavilions – a central one with a single storey and four two storey pavilions. These pavilions were organised along an east-west axis, connected by covered walkways. The existing school included a gym as well as an outside playground at a lower level and very disconnected from the buildings.

Braamcamp Freire Secondary School, Pontinha, Portugal, CVDB arquitectos

The rehabilitation project of the building was part of the Portuguese “Modernisation of Secondary Schools Programme”, which has been implemented by the Parque Escolar E.P.E. since 2007. The Programme’s objective is to reorganise schools spaces, to articulate their different functional areas and to open these schools to their local communities.

The project proposes to restructure the dispersed pavilion typology into one single building, to connect all the pavilions through interior circulation spaces. The new buildings are built to work as a link in between the existing pavilions.

Braamcamp Freire Secondary School, Pontinha, Portugal, CVDB arquitectos

The programme is structured as a learning street and a continuous path throughout the various building levels and floors. These pathways consist in a succession of several interior spaces, offering different informal learning opportunities. The learning street therefore articulates the various programmes of the school. The pathways are punctuated with social areas which actively contribute to interactions between students, the various educational programmes and the school community.

This amphitheater is below the new classrooms building supported by a series of punctured concrete walls allowing students either to walk through them or to use them as places to sit, talking and playing. The facades of the school are essentially constituted in exposed in situ concrete and prefabricated concrete elements, to minimize maintenance costs. The concrete panels were carefully designed to respond adequately to each façade’s solar orientation.

Braamcamp Freire Secondary School, Pontinha, Portugal, CVDB arquitectos

In the interior spaces, adequate resistant materials were chosen for an intensive use and very low maintenance costs. The multipurpose hall has timber studs and acoustic panels. The circulation spaces walls are mainly done with concrete acoustic blocks. The social spaces present themselves as niches in bright colours.

Contributed by CVDB arquitectos

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like