ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Casa Estudio

  • Project Name: Casa Estudio
  • Construction year: 2009
  • Architect(s): Elisa Valero
  • Project Category:
  • Address: Belén Street, 17, GRANADA, Spain
  • Latitude: 37.17235
  • Longitude: -3.59060

Building a place for oneself is an opportunity with its own risks and difficulties. I chose a place in one of Granada’s earliest areas, the neighborhood of El Realejo enar Campo del Príncipe, on a site favored by views of the west side of the Alhambra, presided over by the Manuel de Falla Auditorium and the country house and garden of the Martyrs. Further back, behind the cedars, chestnuts, magnolias and palm trees in the gardens of the little hotels in Belén stands the Sierra Nevada mountain range. This lot would have been rejected by many because its tiny size precludes a conventional distribution. Only 3.60 meters deep and ten meters wide, this work is an exercise in minimums, a laboratory of light and construction intended for living.

Casa Estudio, Granada - Spain, Elisa Valerophoto © Fernando Alda

The program is as exceptional as this tiny lot on Belén street. It is adapted to stack work areas and a living space for a single person without renouncing quality and spatial wealth. And it does so with very straightforward means, such as the manipulation of natural light, varying heights indoors to compensate for the narrowness of the rooms, and of course, an absolute minimum of compartmentalization. Thus, the stairs and service areas are at the ends, leaving the central spaces free.

Casa Estudio, Granada - Spain, Elisa Valerophoto © Fernando Alda

Precision calls for solving problems by minimizing them, that is, with the smallest possible outlay to meet technical and functional requirements. These considerations underlie the project, which is conceived as a section of the wall that historically separated the city from outlying farmland. And that is how the project was approached: a wall pierced with narrow, regular openings and a single opening on the upper part. Like a traditional Granada house, it is closed to the street, open to the sky and garden.

Contributed by Elisa Valero

April 4
2017
clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like