Casa no Príncipe Real

Casa no Príncipe Real, Lisbon, Portugal, CAMARIM Architects

Construction year: 2013
Architect(s): CAMARIM Architects
Address: R. Palmeiras 8, 1600-081 Lisbon, Portugal
City/Town: LISBON
Country: Portugal
Latitude/Longitude: 38.7474857, -9.1676763

Located a few meters from the Garden of Príncipe Real in Lisbon, this 41 m² plot allows the construction of a small 5-storey urban house for a family.

The exiguity of the plot has led us to a scheme where each floor has a different function and layout and all floors connect through a vertical atrium of variable geometry, providing a naturally-lit cadenced, progressive route. In addition to its spatial qualities, the atrium works as a thermal chimney for passive cooling during spring and summer and allows air renewal throughout the year.

The building’s skin is a contemporary approach to the tiles covering the former building, which was in advanced state of decay. We defined a set of abstract rules to transform the original tile’s motif in an abstract pattern, embodied in 3 distinct media: a flat-tile base, a bas-relief-tile body, and a perforated-steel, light-permeable, entablature.

Hard as it would be to plan a typical construction site in such a small plot, we opted for a light steel construction system – LSF – which has an excellent thermal and acoustic performance. It is the first building in Lisbon made with this system.

MATERIALS
Structure: basement – reinforced concrete (visible structural slab); above ground – LSF (light steel frame) system
Exterior Finishings: main façade – plain tiles, engraved tiles and lacquered perforated aluminum with customized pattern; side walls and back façade – cold white ETICS
Interior Finishings: basement and ground floor – self-leveling concrete; upper floors and stairs – 3-plywood core in spruce; bathrooms – white marble from Vila Viçosa, Portugal; ground floor and bedroom openings – wild silk curtains

Site area: 41 m2
Built area: 205 m2
Project by: Camarim
Project Architects: Vasco Correia, Patrícia Sousa
Collaborators: Tiago Garrido, Jonas Grinevicius

Contributed by CAMARIM Architects


Related Entries

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*