ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Dolce & Gabbana Factory

  • Project Name: Dolce & Gabbana Factory
  • Construction year: 2001
  • Architect(s): Piuarch
  • Project Category:
  • Address: Loc. Santa Maria Maddalena 49, 50064, Incisa val D’Arno, FLORENCE, Italy
  • Latitude: 43.68983
  • Longitude: 11.45318

The production facilities of Dolce&Gabbana are situated in the hills of Tuscany on the banks of the river Arno, right in the heart of what is traditionally the most famous area for the production of leather goods, Incisa in Val d’Arno. The structure is only the first phase of a much larger complex, which will be configurated as a single, closed block. The present building has an area of 5,500 square meters, volumetrically distributed in accordance with the functional needs of the plant.

Dolce & Gabbana Factory, Florence - Italy, Piuarchphoto © Andrea Martiradonna

The project responds to a series of different client requirements: the functionality, efficiency and rationality that a factory demands; dialogue with and respect for the surrounding landscape; suitability to the image of the Dolce&Gabbana brand. The entire structure is designed in function of the movements and manoeuvres necessary for the loading and unloading of merchandise. The volumes alternate in a play of courts and façades, one facing the state highway, another the town road, another the interior of the lot, each with a different architectural solution in function of the activities taking place within. A single vehicular entrance ensures efficient control of traffic flow.

Dolce & Gabbana Factory, Florence - Italy, Piuarchphoto © Andrea Martiradonna

There are no major volumetric variations in the complex – the heights of all the buildings are around 8 meters, corresponding to the eaves of all the facades. The structure that will serve as a warehouse is realized with exposed prefabricated concrete panels, creating a formal contrast with the wood and glass panels that define the façade of the office building and the leather working facility. The windows look onto a grove of pomelogranate, agave and Mediterranean palm trees planted in a bed of black volcanic rock. The fragrances and colours are typical of the Sicilian countryside, a reminder of the fashion designers’ origins. The remaining part of the lot, about 46,000 square meters, was the object of an environmental recovery project that emphasizes the structural signs of the landscape (the River Arno, the roadways, the profile of the surrounding hills) through the preservation and optimization of the existing vegetation.

Contributed by Piuarch

May 26
2017
clipHow to get there

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like