Givenchy Flagship Store

Construction year:
Architect(s):
Address:
City: 11534
Country:
Latitude/Longitude:

A building covered by a skin of dark coloured sheets of steel that changes with the light and rests on a glazed base revealing minimalist-style interiors: the new Givenchy flagship store in Seoul is a dynamic looking structure generating varying optical effects. Designed by Piuarch in partnership with the creative director of the French fashion house, Riccardo Tisci, the new Givenchy space is located in the prestigious Cheongdam ward of Gangnamgu shopping and fashion district of Seoul.

Givenchy Flagship Store, Seoul - South Korea, Piuarchphoto © Kyungsub Shin

The fashion house’s store is built over four levels accommodating the various collections. It features simple geometric forms: a cube-shaped structure resting on an all-glass ground floor.
The structure is clad with electropolished steel sheets. Its surface features some highly distinctive sculptural traits: undulating, sinuous sheet metal perforated in a regular pattern. As the surrounding landscape changes throughout the day, the skin covering the building in a distinctive dark coloured shade reflects and deforms the light, so that the architecture is perceived in different ways.

Givenchy Flagship Store, Seoul - South Korea, Piuarchphoto © Kyungsub Shin

The ashlar work on its surface alludes to Givenchy’s research and experimentation with fabrics and Italian art from the 1960s: optical art is embodied in the rounded metal cladding sheets. The kinetic façade with an oil slick geometric graphic structure turns into an urban landmark due to the cut at the top of the structure: its edge opens up to form a T-shape made of satin brass. This architectural feature evokes Givenchy’s trademark T cut: the structure’s shimmering, shiny skin (evoking the fabrics in its latest collections) opens up in the shape of the brand’s symbolic leitmotif.

Givenchy Flagship Store, Seoul - South Korea, Piuarchphoto © Kyungsub Shin

The building, which is covered on the outside by a “soft and precious garment”, features minimalist style, geometric spaces on the inside. A careful study into materials played a key part in the design of the interiors, selecting unusual stones with different chromatic features: white Calacatta marble with grey coloured veining and brighter coloured basalt stone. The ground floor shapes the interior space: detached from the wall and made of ramps rising in different directions, it is covered with black Sahara marble, a dark coloured fine stone with white and gold veining running through it.

Contributed by Piuarch


More in:
More in: 11534

Leave a Reply