ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Hackney Picturehouse

UK based Fletcher Priest Architects have completed a cinema in the heart of London which has been transformed from a run-down music venue in East London, into a vibrant cinema for the local community. The UK practice is renowned for their bespoke cinema design which includes the refurbishment of the UK’s largest cinema in South London, and the renovation of a cinema in the north of the UK for which the practice won 9 awards.

Hackney Picturehouse, London - United Kingdom, Fletcher Priest Architects | photo © Richard Davies and Fletcher Priest ArchitectsBrief

The brief was to transform the run-down music venue into the Hackney Picturehouse with minimum intervention and maximum effect. Fletcher Priest Architects were required to provide a venue comprising four cinema screens varying in size from 56 to 293 seats, a café area which opens onto the local town square, two bars, a live music venue and an art gallery.

Hackney Picturehouse, London - United Kingdom, Fletcher Priest Architects | photo © Richard Davies and Fletcher Priest ArchitectsDesign features

Reuse of materials

The main objective for the design was to reuse and rethink as many of the spaces and materials as possible. This included removing side balconies and concrete slabs to create large screens in Screens 1 and 2, while Screens 3 and 4 were inserted into existing studio spaces. Acoustic panels in the cinemas and bar areas have been refurbished throughout and elements of the old bars have been recovered and reused. Frosted glazed panels that were previously used as projection screens in front of the bar windows have been relocated to the art gallery space to act as a back-lit light box wall.

The inventive reuse of the spaces and materials was to avoid waste and to complete the renovation on time by saving resources. Circulation spaces including stairs and lifts have been retained and refurbished and former dressing rooms have been successfully converted into offices.

Hackney Picturehouse, London - United Kingdom, Fletcher Priest Architects | photo © Richard Davies and Fletcher Priest ArchitectsExterior

With an open and accessible new street frontage and signage which channels the famous Hollywood sign, the cinema has brought new life to the heart of the London Borough.

Interior

A consistent graphic style has been utilised throughout using a fresh and simplified colour and material palette, from the large scale signage on the exterior of the building to the smaller scale, including the statutory signage, seat numbers, posters, programmes and other publications. The 4,000 square metre venue holds four cinema screens, a café, upper level bars and facilities for community based organisations. The state-of the-art auditoria are equipped with luxury seating and the best digital, 3D and satellite technology.

Contributed by Fletcher Priest Architects

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like