ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip International Management Institute in Kolkata

  • Address: 2/4c, Judges Court Rd, Alipore, KOLKATA, India
  • Latitude: 22.52676
  • Longitude: 88.32675

Kolkata is an ancient city in eastern part of India. Post Independence, this city has not grown like others in India, and has not yet adopted architectural characters. On the contrary this city is becoming more chaotic & mono dramatic. But the city definitely has vibrant life, and people here have love for Art & Culture. As client vision was to give the most expressive, vibrant, technologically advanced & sustainable management institute, we thought about adding colours to city life.

International Management Institute in Kolkata, Kolkata, India, ADS-Abin Design Studio

PEOPLE + CITY (Community – The Productive Collision)

1.The site, situated in a very dense residential urban fabric, was a huge constraint and dictated linear planning. Special efforts were made to ensure creation of non-monotonous spaces which did not follow expected linear pattern. 2. The chromatic glass façade comprises of 2 layers of 5mm clear glass each with an intermediate PVB layer 1.2mm thick which acts as an insulator, reducing the heat buildup inside. The façade becomes more dynamic by night when the inside lights are switched on and has a mesmerizing effect on the plaza below. 3. Circulation spaces and spill out zones have been created along the curved glass façade, allowing them to be naturally lit in the day and giving them a more interesting and dynamic feel. Emphasis has been given to interaction points not just for students but also for the faculty encouraging exchange of knowledge and ideas at all levels. 4. The reception has been designed as a triple height space naturally lit by a huge skylight above. The corridors and spill out spaces culminate around here at the upper floor levels. Care has been taken to ensure that the library is also well lit during the day and has been designed such that it is surrounded by glass on three sides, shaded by the existing trees on site. 5. Color has subtly been introduced in the interiors as well in the form of colored glass partitions, colored glass slits on the wall or simply in the furniture. Color has subtly been introduced in the interiors as well in the form of colored glass partitions, colored glass slits on the wall or simply in the furniture.

Contributed by ADS-Abin Design Studio

April 11
2014
clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like