Liesing Brewery

The design’s urban planning concept develops from the distinctive topography of an east-west ridge along the Liesing River. In a zone between urban and suburban structures, the area is characterized by the transition from enclosed building blocks south of the Breitenfurter Straße, an open, fragmented urban fabric in the north, the long-stretched Liesinger Platz square to the east, and the aqueduct in the west.

Liesing Brewery, Vienna - Austria, Coop Himmelb(l)auphoto © Duccio Malagamba

As a backbone of the design, a distinctive, space forming, snake-shaped structure redefines the urban space along the existing topography. A linear, southwardly terraced building extends between this structure and Breitenfurter Straße.

The building height of the terraced houses diminishes toward the west; a high building in the east defines Liesinger Platz and simultaneously marks the entry to the shopping center and the entire complex.

Liesing Brewery, Vienna - Austria, Coop Himmelb(l)auphoto © Duccio Malagamba

Between these two building structures variable, flowing public squares and spatial sequences are created, which through the shopping center are interwoven with the newly designed Liesinger Platz, defining the shopping center as an indoor shopping street.

Liesing Brewery, Vienna - Austria, Coop Himmelb(l)auphoto © Duccio Malagamba

At several strategic points this new east- west stretching urban fabric is interrupted through broad gaps, so that the green spaces in the north and the urban spaces in the south can freely flow through. This creates a connection to the existing housing south of the Liesing River with the public spaces of the complex and the natural landscape in the north.

Through the manifold connections between existing structures, free spaces, and the topography of the natural green space, the entire complex becomes a built urban landscape.

Contributed by Coop Himmelb(l)au

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*