ArchiTeam 2012
Twitter ArchiPaper
Facebook ArchiPaper
Google+ ArchiPaper
Flickr ArchiPaper
Linkedin ArchiPaper
Pinterest ArchiTravel
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Multiplex Cinecity-Limena

  • Address: via delle Industrie, Limena, PADUA, Italy
  • Latitude: 45.4743
  • Longitude: 11.8452
The Multiplex Cinecity-Limena

Multiplex Cinecity – Limena is in Padua, a well known Italian city with more than 3,000 years of history. Also known as San Antonio, it was one of the most important centers in the Roman Empire, and today is one of the richest Italian cities in art, with substantial civil and religious buildings, and a large medieval wall. Padua is one of Italy s oldest, yet most dynamic cities, and over the years it has been forced to evolve and adapt to new trends in order to survive.

The need for new spaces

There is a need to create new spaces to unite traditional buildings with new designs and businesses in step with the times we live in. Thus, Padua has become a cultural, yet commercial city that is visited by thousands of tourist all year long.

These were the circumstances that saw the birth of the cinema complex designed by Andrea Viviani, who had previously designed two projects with the same characteristics: the Cinecity Trieste and the Cinecity 2 Udine, in the cities of Trieste and Pradamano, respectively.

The industrial zone

The cinema complex was built on an industrial estate in Limena, a small town of just 7,000 inhabitants 4 miles from Padua, that constitutes one of the economics centers of the Veneto region. Because the complex occupied a space that has previously been a factory, it needed to have an image that was entirely different from that of the surrounding buildings, to attract potential customers  attention. This has been achieved through the combination of materials, colors and textures.

Materials

The fundamental core of the construction is stone, an element that withstands the passing of time very well. Subsequently, this stone core was clad in sections to draw attention to the building. The structure incorporates small aluminum panels that can regularly carry advertising, large opaque windows that let in natural light to the complex as well as small low-cost features, such as the floors that counteract the coldness of the stone and lend a warmer air to the structure while uniting it with the surroundings. It thus manages to combine the artificial elements it has with those provided by nature.

The interior

The interior of the complex comprises 14 screening rooms, on two floors, with a total of 3,180 seats as well as a couple of restaurants and a children s play area. As with the exterior, the important thing in designing the interior has been to obtain a unique, distinctive look with nothing to remind people of the industrial zone in which it is built.

The entrance is imposing a multiple features come into play. The architect decided to keep the existing features on the former factory but he painted them with vivid colors – such as red, black, green, and yellow – so that the customers do not relate them with the place s industrial past. The giant chessboard in the ceiling in one example. On entering, two small bathrooms greet the customers, who may take a while to realize what they are (the decoration combines plastic with aluminum and many colors). The colors in fact take on a significant role because the architect has opted for vivid, garish colors that grab the customers  attention and clearly mark a separation between the establishment and the different world of the exterior.

The idea is to create a space devoted to entertainment where people can forget their daily cares, and this begins with the first step taken in this cinema complex.

Contributed by ArchiTeam

January 1
2013
clipHow to get there


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like