ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Municipal Dance School

  • Address: Avenida Valle Inclan 24, A CORUÑA, Spain
  • Latitude: 43.3355
  • Longitude: -8.36517

The Municipal Dance School in Oleiros is a freestanding building with a ground floor and a simple volumetric shape, in accordance with a clear programme of requirements. Two different volumes hold the different uses of the building and separate the main operation areas. In plan view, it is a compact building in the plot optimising surfaces and access.

In elevation view, the different needs of the main rooms are solved by designing different volumes, both in shape and height, and also in materials.

Municipal Dance School, A Coruña - Spain, NAOS Arquitectura

The internal operation demands a clear functionality in the design of spaces, as well as routes and movements. According to the programme’s development, it is essential to provide in just one building, a school of dance with a wide offer of activities to satisfy its public in just one building.

In terms of energy efficiency, the proposed building has been designed with the aim of taking full advantage of natural energetic resources. On the other hand, featuring the durability and low cost of maintenance, the design was focused to optimise the used materials. The issue is to facilitate and make possible the future profitability of the investment.

Municipal Dance School, A Coruña - Spain, NAOS Arquitectura

In this sense, the plot’s orientation and the lack of nearby buildings become a valuable advantage. The building is faced to the south which helps to efficiently use sunlight.

Therefore, a building facing North-South organised in two volumes clearly differentiated in terms of height and materials is projected in order to separate the main operation areas. These volumes are placed in the same visual line and they overlap in a connection point.

The lower one hosts the public rooms and the transition zones to dance studios: hall and waiting area, administration / management zone, changing rooms and small classrooms. Lager spaces are required for the dance studios that are located in the highest volume.

Municipal Dance School, A Coruña - Spain, NAOS Arquitectura

The plot’s topography, with a slight southwards slope, enables the construction of a semi-basement; the perfect space to install the facilities rooms and the storage location and connected to the rest of the building through a forklift. The interior layout of the edifice was designed to avoid mixing internal routes for the staff with those for the centre users, what enhances the operational efficiency of the school.

The entrance is placed in the north façade of the construction, projected with a concourse and a waiting area. In the common building, two changing rooms for students let parents come in directly from the hall while providing access to dance studios. Furthermore, there are two more changing rooms for the teachers for both male and female, respectively.

Municipal Dance School, A Coruña - Spain, NAOS Arquitectura

In terms of academic offer, there are four studios to practise dance. In addition, two smaller classrooms were designed, one for musical activities and the other one working as a video and music library.

Contributed by NAOS Arquitectura

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like