ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip National Institute for Biotechnology

  • Address: David Ben Gurion Blvd, BEERSHEBA, Israel
  • Latitude: 31.26128
  • Longitude: 34.80541

The building for the research laboratories of the National Institute for Biotechnology in the Negev (NIBN), is situated at the southwestern corner of the Ben-Gurion University campus. The edifice is a part of the university’s laboratory buildings complex and is connected to it by a covered walkway.

The NIBN building is comprised of four levels: three for laboratories and researchers’ offices, standing above a transparent ground floor for general public functions such as foyer, faculty lounge, auditorium, cafeteria, and seminar room. These latter operations allow for increased interaction between researchers, thereby enhancing the exchange of knowledge and strengthening academic ties across disciplines.

National Institute for Biotechnology, Beersheba - Israel, Chyutin Architectsphoto © Amit Geron

The ground floor’s envelope combines transparent glass façades and exposed concrete walls. The glass façades establish viewing relations between the surrounding urban environment and inner campus areas, dissolving the barrier between them. The exposed concrete walls form a stylistic and material continuation with the neighboring campus buildings. Adjacent to the foyer is a sizeable garden, partly covered by the upper laboratories floors, which creates an inviting and comfortable space for outdoor activities and bestows a sense of tranquility over the building as a whole.

National Institute for Biotechnology, Beersheba - Israel, Chyutin Architectsphoto © Amit Geron

The upper floors are organized around a square space that forms an elevated open-air atrium. Their design is modular and flexible so as to accommodate programmatic changes in terms of laboratory type and size. The laboratories and offices are located at the building’s periphery, while the social spaces with their glass facades and the auxiliary rooms with their plastered walls face the atrium and have views upon the garden. A double skin system serves as this section’s envelope, enabling the inner spaces to receive their appropriate exposure to sunlight. This façade consists of an internal glazed curtain wall and an external layer of green u glass, which is perforated by vertical openings of acid u glass louvers that expose the building’s population to the landscape.

Contributed by Chyutin Architects

clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like