ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip SD

  • Address: Via Ferdinando Magellano, 122, CESENA, Italy
  • Latitude: 44.13410
  • Longitude: 12.26396

Building for 28 residential units, the first phase of an intervention which expects the realization of two buildings.

The aim of the project was to revitalize a dismissed industrial area with a residential building. The challenge was to work within the parameters of good design and a low budget to provide the city with quality architecture while respecting the commercial space requirements of the client.

SD, Cesena - Italy, Tisselli Studio Architettiphoto © Tisselli Studio Architetti

The resulting project provides a substantial architectural impact with respect to the smaller buildings of the area that are characterized by a broad range of building styles. The decision to use a traditional structure allowed the architects to focus their design energy on the details and the finances on finishing material, which afforded the pursuit of innovative design.

The complex characteristics of the site required a comprehensive and functional solution, taking into account the slope of the lot. The resulting building is composed of superimposed layers, developed longitudinally.

SD, Cesena - Italy, Tisselli Studio Architettiphoto © Tisselli Studio Architetti

Each ‘layer’ has a specific designated use: the first level is reserved for parking, the second level contains more parking in addition to outside living space, and the remaining levels are dedicated to the 28 residential units. A system of ramps and pedestrian walkways unifies the structure and provides pedestrian and vehicular access to all levels.

The elevation integrates with the surrounding area while maintaining a strong architectural identity. Wide balconies run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the structure while providing access to the rear residential units. As a play on depth, two bands enclose the structure in a unique graphic gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building.

Contributed by Tisselli Studio Architetti

May 18
2017
clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like