Whisper House

Whisper House, Santiago - Chile, Cazú Zegers

Construction year: 2011
Architect(s): Cazú Zegers
Address: {-33.34227,-70.55763}
City/Town: SANTIAGO
Country: Chile
Latitude/Longitude: -33.34227, -70.55763



The whisper that breathes life, it’s the wind that softly comes through openings, it’s the shape drawn by the wind on the sand.

This house, located in an extraordinary urban/territorial spot, was conceived as a pavilion open to the landscape. Its backside is also the entrance, a space enclosed by curved walls, inspired by the experience of visiting Richard Serra’s sculpture at Bilbao’s Guggenheim Museum while traveling with my daughter Clara. The curves are resolved using a double system of the golden ratio, allowing us to form the shapes of the whisper.

This is a family house located at the base of Cerro Manquehue, (Santiago’s tutelary mountain), and it doesn’t aim to distinguish itself by its architecture style. On the contrary, the house outlines a homogeneous façade, together with the next door neighbor (my sister’s house, designed by award-winning architect Luis Izquierdo). This is how the Whisper House takes the neighbor house’s lines and successfully opens a great territorial space.

The interior is a big open space with two circulation systems, one on the back -hermetic to the public space- and one towards the landscape -next to the windows- preventing all the walls from touching the windows’ surface. This way, we were able to create a dynamic space, without hierarchies that restrict the inhabitants. In this house, the inhabitance flows between indoors and outdoors, horizontal and vertical, allowing the 1400 m2 of the site to become infinite, with
endless possibilities.

The roof is outlined like a fifth façade, covered with a wooden deck that turns it into a viewpoint garden, that even enhances the house’s thermal efficiency.

The concept for the garden was to recreate an urban villa, to create a garden closer to a rural landscape planted on a curved terrace system, that follows the dialogue with the curved walls from the entrance.

The interior design proposal is conceived to allow an encounter and a dialogue between architecture and sculpture.

Contributed by Cazú Zegers

Click here to leave a Comment