ArchiTeam 2012
Twitter ArchiTeam
Facebook ArchiTeam
Google+ ArchiTeam
Flickr ArchiTeam
Linkedin ArchiTeam
Pinterest ArchiTeam
RSS ArchiTravel
Architravel | Online architectur quide
Architeam Projects

clip Wifi Campus Dornbirn

  • Address: Bahnhofstr. 24, 6850, DORNBIRN, Austria
  • Latitude: 47.4161
  • Longitude: 9.73975

By adding on to the extant Wifi building, the “Wifi Campus” project creates a new urban structure between the railway station and the city center. Tracing the border of the building site between Grabenweg and Bahnhofsstrasse, the campus is formed by two dynamically bent, sickle-shaped building volumes.

Wifi Campus Dornbirn, Dornbirn-Austria, Caramel ArchitektenExecuted in part as floating building volumes and left open at the center, the permeable exterior space between the building volumes of the new campus gives rise to a new public-urban open area. In their folded surface, the exterior spaces trace the folded principle of the building volumes and in this way allow the user to perceive and experience the open spaces between the buildings on different levels.

On the Bahnhofstrasse side, a two-story open space enclosed by the building volume creates a generous entry gesture that leads into the complex. This “portal area” serves as an outdoor café and as a central hub that directs visitors to the Wifi, restaurant, and tenant-partner entrances.

Wifi Campus Dornbirn, Dornbirn-Austria, Caramel ArchitektenThe inside of the complex echoes the folded design of the structure in its urban planning context. At the center are the function room and the two-story restaurant. The transitions of one-and-a-half and two-story spatial volumes on different levels let the user experience interior and exterior spaces from multiple angles, affording an overall impression of coherency of the

In allusion to the dynamics of the spatial elements, the basic design pattern of a dynamic linear barcode runs along the building shell and the expansive wall elements in the restaurant and function room. Analogous to the framing gesture of the “portal,” the entire volume of the centrally located restaurant area is enclosed by a vast ceiling-and-wall encompassing seating element.

Contributed by Caramel Architekten

January 1
2013
clipInformation


plus Found incorrect or incomplete information on the project? Tell us.
Do you have better photos? Send to email

You may also like