EMBT Wins Competition for Biodiversity Centre in Rehau

Biodiversity Centre, Rehau - Germany, Miralles Tagliabue EMBTimage © Miralles Tagliabue EMBT

Miralles Tagliabue EMBT has been announced as the winner of a two-stage competition to design Artenoah, a biodiversity centre in Rehau, Germany.

This competition organized by the Municipality of Rehau, aims to build a centre, which deals with topics related to biodiversity of the Green Belt of the German-Czech border in the district of Neuhausen. And it’s expected to attract more than 80,000 visitors per year to a district of 70 inhabitants.

The project is supported not only by the majority of the city council, but also by its citizens and associations such as the Federal Nature Conservation Agency.

Biodiversity Centre, Rehau - Germany, Miralles Tagliabue EMBTimage © Miralles Tagliabue EMBT

Start of construction is planned for 2018.

The winning design for the biodiversity centre Artenoah, will be built in the middle of a series of highlands.

The landscape is defined by dense forests, small urbanizations, agriculture and pasture areas.

On a site visit, we watched the birds directed by group intelligence, collecting a flock and overflowing the plateau of the site. We projected the lines of the birds’ movements on the agricultural site of the Wagnersberg and redrew them in our proposal.

Biodiversity Centre, Rehau - Germany, Miralles Tagliabue EMBTimage © Miralles Tagliabue EMBT

Starting with these lines we developed a complete concept of a building with outdoor spaces and achieve a complete integration into the landscape.

The building follows an ecological concept, which will be part of the exhibition. The building volume is compact, orientated to the south and follows the 2000-year-old scheme of the ‘sun house’ by Socrates. A green roof integrates the building in the landscape and invites the visitors to climb up and discover the sculptural approach of the building.

Biodiversity Centre, Rehau - Germany, Miralles Tagliabue EMBTimage © Miralles Tagliabue EMBT

The goal of our project is to focus on the biological diversity and to bring it together with the socio-cultural values. This point brings us back to the initial concept, the group intelligence in different habitats, which we found by observing the birds flow over the plateau.

Artenoah Rehau
Rehau, Germany
April 2017
Client: Municipality of Rehau
Architect: Benedetta Tagliabue
Project Director: Stefan Geenen
Design team: Nil Corominas, Riccardo Radica, Fabrizio Tanchis, Gabriele Rotelli
Gross floor area: 81.000 sqm
Collaborators: Bollinger+Grohmann Engineering & Sustainability

Leave a Reply