Adobe Systems Campus

Adobe Systems Campus, Greater Noida - India, SWBI Architects
Construction year: 2015
Address: A-05, Sector 132, Express Way | GREATER NOIDA | India
Latitude/Longitude: 28.50748, 77.37885
Architect(s):

Planned to be the Research and Development center for Adobe Systems, an American multinational computer software company headquartered in California, United States, the campus is conceived as a highly utilitarian and functionality-driven office. A pioneer in digital media, Adobe as a company has historically focused upon the creation of multimedia and creativity software products, with a more-recent foray towards rich Internet application software development.The brief was to plan a world class Campus for over 2000 IT professionals in an energy efficient sustainable Office space.

Aimed to be at par with global norms, the office campus sets out to achieve new benchmarks for workspaces in the rapidly developing work culture in India. Within the design, yet, there are provisions, avenues, methods and expressions to be incorporated artistically, aesthetically and in a refined manner to achieve a healthy and vibrating work environment. An extensive research and study of Adobe’s current, newly commissioned Facilities were undertaken by the Design Team, before arriving at the final design Solution. Planned on a 7acres site of about 4,00,000 SF usable area with a phased approach to construction, with2 phases. Each phase is complete with a large Data Center,labs, meeting and collaboration spaces, security and ancillary support functions.

Adobe is a Spanish word for sun dried clay bricks – a basic building block and with the client background in Design, Media & other Geometric software, a “Back to Basics” design philosophy was adopted using terracotta as the primary material expressed in a modern contemporary style using geometric designs & compositions. Conceptualized with an approach to energy and ecological conservation in the design of the built environment with a LEED platinum rating, that was originally applied by Adobe for gold, Emphasis is laid on Recreational facilities –both outdoor and indoor, that manifest in spaces such as the Multi-purpose Hall,Gymnasium, outdoor court for spaces, Recreational spaces and a generous size Café.

Integrated Master Planning for the entire campus was done keeping in mind phased occupation & construction by means of phasing in a manner that creates a unified campus, while each Phase is still independent in all respects and the ease of future construction being duly factored in. Phase I & II Blocks placed in a T-shaped manner have been sensitively placed within the site, linked through a Walking Street running through the Entire Campus connecting both the Phases through landscaped courts and streets, overlooking water & Landscape, creating an inviting micro- climate. To avoid the view of services from the workspaces, the service block is deliberately tucked away in the rear. The Phase 2 Block core is planned in the western zone to cut the sun out from the west. The Central Core and Services are located in the centre of the Floor plate, allowing for daylight and natural views. Neighborhood-based planning is enabled for Teams that are clustered around the Central Hub and communication stairs with a Distributed Privacy framework model that is adopted to create a combination of Me and We-spaces.

The main spine, designed on a grand scale running through the entire campus overlooks the water and Landscape, connecting both the phases through landscaped courts and streets, creating an inviting and encouraging micro-climate while acting as a visual and physical buffer to the main building. The throughout the year shaded, outdoor recreational activity zone is located towards the North Side to achieve optimum light and shade. An Extensive Horizontal Parasol is provided above to cut out the high altitudeSouth Sun in summers, while allowing for the low altitude winter sun, at the same time enabling an uninterrupted view of the extensive landscaped gardens.

An expansive sloping landscaped area in the front acts as an excellent forecourt space for the building comprising of feature Walls that support the roof Parasol that shades the glare-freeFaçade Glazing and creates a clear vision from offices.This enables excellent views of the landscape from the interiors of the Work Hall, while minimizing the heat gain from Building Skin. A Bio Wall traps air pollutants and aids in lowering the surrounding air-temperatures and reducing cooling loads. Shaded pedestrian walkways are planned on the campus through the use of terracotta-tiled screens and a covered roof parasol.

The north zone remains shaded throughout the day has outdoor activities such as the amphitheater and sports facilities. Wind flowing through picks up the mist from the spray-based water bodies combined with soft landscaping and bio-walls, that significantly improve the microclimate of the space, enabling year round use due to its special spatial experience to the walking users through its varying textures, light, and shades.The terrace garden and green roof are optimized to reduce the heat island effect while the solar shielding on the south façade/ roof parasol for a high, midday sun angle.

Parking and Services are planned efficiently in two basements and one stilt parking. This is well-enmeshed with the earth berm in the landscape design so that none of the cars on the surface are visible while eliminating the reflective heat component. The Central Core and Services are located in the center of the floor plate allowing for daylight and natural views. The Ground floor houses all primary and public amenities such as the entrance reception, training hall, library and cafeteria overlooking this pedestrian street. The East and West façade have limited usage of glass and smaller apertures to create a glare-free working environment.

An RCC-framed structure with PT Slabs, AAC blockwork was used with the Terracotta ventilated façade and high performance shaded curtain walling, heat reflective Albino paint on the roof and – all for reducing heat gain. Besides these passive measures, on the MEP front, use of Radiant Cooling has been deployed (Chilled beams), demand ventilation for fresh air, sensor based LED lighting solution with a LPD of less than 0.65 w/sf, water conservation through waterless urinals, dual flushing and re-use of water in irrigation, Reduction in LPD (Light Power Density), etc. are some of the other active measures deployed. High efficiency lighting with new technology luminaires and appropriate control systems andExterior lighting is planned for lighting pollution reduction for reduced development impact on nocturnal environments and improved night- sky access.

The Atrium is provided with a skylight for enhanced penetration of daylight in workspaces to create a live atmosphere for a grand, yet secure campus within the realm of a corporate environment.While establishing a visual connection amongst all the floors and by providing a central communication stair, an active & throbbing Social Hub is crafted with Coffee & Collaboration spaces. It encourages people to use Stairs, hence encouraging a healthy life-style and saves energy too! This north- lit Atrium is a very delightful & lively space in the campus. A LEED PLATINUM RATED project, true to its inherently green nature, an Efficient, Effective & Expressive, sustainable Design Solution provides a uniqueidentity this state-of-the-art Research & Development facility.

Contributed by SWBI Architects



⇒ Architecture Guide to GREATER NOIDA
⇒ Learn more about: