Alila Villas Uluwatu

Construction year: 2009
Address: Jl Belimbing Sari - Banjar Tambiyak, Desa Pecatu, Uluwatu | BALI | Indonesia | Visit Website
Latitude/Longitude: -8.845684, 115.1372884
Architect(s):

This hotel and villa development is designed as an ecologically sustainable development. Located on the dry savannah landscape of the Bukit Peninsular on the dramatic southern cliffs of the Indonesian island of Bali, it comprises of a 50 suite hotel with 35 residential villas.
Contribution to World Architecture Culture.

The design investigates the potential of the fusion of vernacular architecture with modernist design. The design combines the delights of traditional Balinese pavilion architecture and rural landscapes with modern dynamic treatment of space and form. The design is based from first principles around the pleasures inhabiting the particular site, rather than assembling stereotypical images of Bali or generic resorts.

A unique design language was developed for the project. Rather than the typical steep pitched Balinese pavilions, which would have blocked the views on the gentle slopes, and which are not local to the area, the buildings are instead inspired by the local farmers terraces of loose piled limestone boulders. A terraced low pitched roof was developed using Balinese volcanic pumice rock, which is a natural insulating material and can also support local ferns and succulents. These terraced roofs blend with the landscape, keeping the original wide open panoramas that make the site so unique.

The hotel rooms are designed as inhabited gardens, rather than an interior room. The garden walls form the walls of the room, within which sleeping, eating, lounging and bathing occur in a garden environment. Every hotel villa has a pool with a cabana overlooking the sea.

The hillside villas are designed as pavilions linked by bridges across water gardens, tucked into the hillside as terraces. Each villa forms a landscape foreground for the villa behind it.
Respect for Context / Planet

The design focused on preservation of the qualities of the site from the beginning.

The masterplan respects the contours to avoid cutting and fill. All large trees are maintained or transplanted. Site vegetation was surveyed and documented, with specimens sent to Kew Gardens for identification. A site nursery has been started, propagating the native plants which are being used in the landscape rather than exotic species from nurseries. The local plants are adapted to the dry savannah landscape by going dormant in the dry season and flowering spectacularly and will provide a unique seasonal display of flowers. These native gardens will require far less water, and will encourage local animals and birds to remain in the area.

Environmental Awareness

The development has been designed from the start to exceed Green Globe 21 requirements. An environmental consultant drafted an environmental plan from the design stage onwards. The contractor has committed to an environmental quality plan for the construction phase, and the hotel operator has also committed to environmental practices for the running of the hotel.
Appropriateness

The development is an appropriate next step in resorts, where luxury does not mean excessive consumption, but instead delight and enjoyment of the natural beauty and sense of place. The development is gentle, embracing the landscape. It is located in an impoverished, dry, rural area, so replacing marginal agriculture with tourism that generates substantial employment and income for local people. It maintains local flora and fauna. Through showcasing local skills, materials and vernacular elements, it confirms the local people’s opinion that they live in a marvelous place that should be cherished and maintained.



⇒ Architecture Guide to BALI
⇒ Learn more about: