Aloni House

Construction year: 2008
Address: Aloni | ANTIPAROS | Greece
Latitude/Longitude: 37.036702, 25.066964
Architect(s):

The design of the house is a dual response to the particular topography of the site and to the rural domestication techniques that in the past shaped the raw ‘Cycladic Island’ landscape. In the past, dry-rubble stone walls domesticated the land for agricultural purposes and were the most prominent interventions in the landscape. Today, the Cycladic islands are being reshaped by a very different force: the demand for holiday homes. The design uses the precedent of earth-retaining stone walls to create an artificial landscape that is both rural and domestic in use. The site is a natural saddle where two slopes meet. Two long stone walls bridge the hills, allowing the house to nestle in the space within while maintaining the continuity of the landscape which flows over it. The presence of the house is revealed by the four courtyards carved into the flowing landscape. The courtyards separate the living spaces into five interior areas, an arrangement which resembles the fifth side of a die.



⇒ Architecture Guide to ANTIPAROS
⇒ Learn more about: