Ananti Club

Ananti Club, Seoul- South Korea, Ken Min Architects
Construction year: 2010
Address: 산90-124 Bangil-ri, Seorak-myeon, Gapyeong-gun, Gyeonggi-do | SEOUL | South Korea | Visit Website
Latitude/Longitude: 37.6196677, 127.4812582
Architect(s):

The Ritz Carlton Country Club, which used to boast a classical European style clubhouse, decided to change its name to the Ananti Club Seoul, taking up the challenge of completely rebuilding and redeveloping its courses and clubhouse in order to reflect the city’s latest lifestyles. This effort has created a place of leisure worth exploring.

Located in the folds of Mt. Yumyeong, just a 30-minute drive away from Seoul using the Seoul Chuncheon Highway that was built last year, the Ananti Club Seoul is surrounded by a thick pine forest rarely seen so close to Seoul. The club offers an undiluted enjoyment of a hundred-year-old virgin forest and the mesmerizing tranquility of undulating mountain ridges. The new clubhouse is focused on connecting the natural elements of various geographic forms and levels (ponds, valleys, flat areas, steep slopes) and the various levels of programs for the users, with the least disruption to the surrounding ecology.

In order to minimize the presence of an imposing 8,200? of the building above ground, about 92% of the building was embedded into the earth, without overshadowing the thick forest and the beautiful ecology of the surrounding area. The architectural objects, with different functions and identities, melt into nature. In the process of reinterpreting and rearranging the functions, the height difference in site of 28.8 m was split into five different levels that engage from the surrounding earth. The putting greens and starting area/tee house are located at GL 355; the swimming pool and pool side terrace restaurant at GL 358; the main entrance and the parking area at GL 366; a pond and a multi-purpose banquet room at GL 373; and finally, a viewpoint deck at GL 378 was inserted into a steep slope, connecting the site in an organic fashion. The clubhouse was focused on providing views of the natural forest, rather than of the golf course, emphasizing its identity as a place of leisure and repose. This is in correspondence with the fact that the Ananti Club Seoul provides more than a golf course and a clubhouse; it also provides all kinds of sports and leisure programs for the family. It offers the guest the chance to partake in such activities as swimming, tennis, trekking, ice skating or cross-country skiing, and then top it all off with a nice, relaxing sauna session. The plan for the clubhouse went beyond a mere methodological approach to the design of the exterior or the interior. With the full comprehension and reinterpretation of the complex programs of the space where various leisure activities take place and where more than 200 employees conduct their work, new applications and possibilities were attempted and meaningful spaces were created to accommodate the programs.

Through the juxtaposition of the main entrance and the tower, a kind of a lighthouse viewable from all parts of the golf course, a natural and moderate effect was achieved. Furthermore, rather than providing a panoramic view, the location and height of the windows were intentionally calculated to provide specific views of the landscape. The mass was designed so that the external form of the space is directly related to the internal spatiality. This provides various opportunities for the appreciation of different views and spaces. As a result, the building was able to, so to speak, sink into the ground. The effect achieved allows the nature seen from the inside of the building to be in sharp contrast with nature outside through selective openings.

The materials were chosen in consideration of the characteristics and functions of each mass, distinguishing what should be seen what should not. To accentuate the curves of the mass, yet hide it in the ground, exposed concrete was used. At the main entrance, titanium zinc panels were used to foreshadow the high-tech function, and color-changing complex panels were used for the tower.

Our intention was to create a clubhouse with a greater allure than its convenient location. We wanted it to be where “life happened.” We hope memorable events will take place in the space while visitors enjoy exciting leisure activities, and that architecture will aid and amplify their rich experience.

Contributed by SKM Architects



⇒ Architecture Guide to SEOUL
⇒ Learn more about: