Andalusia Museum of Memory

Andalucia Museum of Memory, Granada - Spain, Alberto Campo Baeza
Construction year: 2008
Address: Jose Luis Perez Pujadas & Eudoxia Piriz corner | GRANADA | Spain
Latitude/Longitude: 37.1619, -3.60691
Architect(s):

The Andalusia Museum of Memory is in line with the Central Headquarters of the Caja Granada Savings Bank that Campo Baeza completed in 2001. The upper floor of the MA, a three-story podium building measuring 60×120 meters, is at the same level as the podium of the main Caja Granada building. A slim vertical building, the same height and width as the main building of the Caja Granada, gives the illusion of a “Gate to the City.” The dialogue between the two buildings is further accentuated by the use of the same reinforced concrete. Large plasma screens will project images on the facade facing Granada’s main ringway. To access the MA you go through the opening in the vertical building, then continue down a wide staircase to the main entrance.

The podium building consists of three floors, access, first floor and garden level, two of them below ground. An elliptical central courtyard, with circular ramps, connects the three levels. The dimensions of the elliptical courtyard were taken from the courtyard of the Palace of Charles the V in the Alhambra. The main entrance to the building is on the ground floor where the reception, administration, workshop, theater, and cafeteria are located. The first floor is for temporary exhibition as well as an independent access to the theater. The vertical building consists of 10 floors, the third and fourth floor, a double height mezzanine, connects to the ramp and the vertical circulation. A restaurant, with magnificent views, is located on the 8th floor.

The MA open “Field,” a large horizontal platform towards the river, serves as a public space for this new area in the city of Granada.

Client: Caja de Granada
Collaborators: Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López
Structure: Andrés Rubio Morán, Mª Concepción Pérez Gutiérrez
Engineering: R. Úrculo Ingenieros Consultores S.A.
Estudiantes: Miguel Cabrillo, Sergio Sánchez Muñoz, Petter Palander
Project Area: 15.000 sqm



⇒ Architecture Guide to GRANADA
⇒ Learn more about: