Atrium House

Atrium House
Construction year: 2010
Address: Carrer Riu Turia, 57 | VALENCIA | Spain
Latitude/Longitude: 39.546502, -0.426554
Architect(s):

Fran Silvestre Arquitectos designed the Atrium House in Valencia, Spain.
The House is located in an urban area and expresses through its architecture the desire to maximize the feeling of spaciousness.

Two strategies were used. The principal was to release the largest possible surface in the middle of the site allowing to enjoy a private space with incalculable height and volume. This enhances the perimeter of contact with the outside housing and creates a continuum between land and housing. On the other hand, the existing slope next to the ravine was used so as to illuminate the basement, which in this way makes part of the program. The building is developed along the southern and western boundaries of the plot, which together with the elements of urbanization of the site, form a kind of atrium, whose diagonal meets a distant view of the Sierra Calderona. Access is via the point of intersection in the south facade. Kitchen and other living facilities are located in the southern part of the house, where light dematerializes their presence. More private rooms and master bedroom are located in the western part of the house. Garage and cellar are in the basement. All other rooms look to the ravine, allowing natural light to illuminate them.



⇒ Architecture Guide to VALENCIA
⇒ Learn more about: