Bloemershof

Bloemershof, Dieren - Netherlands, Bekkering Adams Architecten
Construction year: 2011
Address: Burgemeester Bloemersstraatterrein | DIEREN | Netherlands
Latitude/Longitude: 52.0451, 6.09597
Architect(s):

With the completion of the Bloemershof, the municipality of Rheden has been enriched with a new, multifunctional urban ensemble with a strong identity. Designed with and for its different users – the vocational school, sport facilities, fire station and housing – it creates a new focus point in the area. Grouped around a range of public green spaces and gardens, it connects the village of Rheden with the nature reserve of the Veluwe, mediating between town and countryside. The different programs have their own identity, but together they form a characteristic urban ensemble. The various buildings have their own private green area on the outside of the site, thus making it possible to define a lush, green public area in the heart of the site. A huge pergola forms the transition to the green woods of the Veluwe massief.

The ensemble is conceptually designed as a frozen forest, with an open and transparent ground floor with concrete columns as tree trunks, filled in with glass and natural stone accents, crowned with an upper elevation with slender wooden slats as a ‘leafy canopy’, hovering above the ground floor. The clear selection of materials provides a strong architectural identity.

The interiors are light and transparent and offer an optimal functionality to their users, with a generous central hall and canteen area and a diversity of classrooms and workshops for the Vocational school, a large and high remise for the fire department with unexpected spatial views and vistas to the bar area and the instruction room and spacious sports facility.

Sustainability plays a key role in the project. Besides an optimal internal climate, future-proof materialization and spatial logistics, it has also been designed with the newest sustainable installation technologies. The project Bloemershof is the first building in the Netherlands where concrete core activation by means of air is applied, the so-called “Concretecool” system. It uses the naturally good accumulating qualities of concrete to realise a school with the highest ventilation and cooling standards in a sustainable way. The roof surfaces of the school are installed with a solar system by means of photovoltaic cells and a so-called daylight regulation system has also been installed, reducing the costs of energy usage to a minimum.

The school, sports facilities and fire station have recently become operational. The housing will be realized in a later phase.

Program: Vocational school 1740m2, Firestation 890m2, Sports 500m2, 15 houses, 22 apartments
Client: Municipality Rheden
Design Team:
Project architect: Juliette Bekkering, Monica Adams
Team: Frank Venhorst, Lukas Heiniger, Arjan Welschot, Gerard Heerink, Tessa Schaap, Amarinske Douma , Zuzana Kuldova, Edwin van den Muijsenberg, Manuel Aust, Sebastian Machleb, Vincent Hector.

Contributed by Bekkering Adams Architekten



⇒ Architecture Guide to DIEREN
⇒ Learn more about: