Brouwersgracht Apartment

Brouwersgracht Apartment, CUBE Architecten, Amsterdam, The Netherlands
Construction year: 2008
Address: Brouwersgracht 288 | AMSTERDAM | Netherlands
Latitude/Longitude: 52.38333, 4.88383
Architect(s):

This distinctive loft is located on the first floor of a historic warehouse and monument on the Brouwersgracht in the center of Amsterdam. The apartment is designed by Remco Wilcke of CUBE architecten and his partner Marloes van Heteren of SOLUZ.

When they found the monument it was still in use as a warehouse, as two separate long and dark rooms of 100m2 each. They bought the place and hoped the council would let them change the status to ‘dwelling’, which they did after all the plans were submitted. In 2008 the old warehouse has been completely transformed to a 200m2 luxury loft.

The wall between the two rooms has been opened up, and in the architecture a contrast has been sought between preserving the historic beams and floors, and minimalistic new additions. The
new additions such as kitchen and bathroom would be clearly identifiable as such in terms of
materiality and form.

In the deep and relatively low space is letting daylight in very important, therefore an open floor plan is chosen. The open floor plan also fits the idea of the autonomous designed additions to the ancient monument.

The bathroom is the central element in the house situated at the intersection of public and private. The rounded translucent bathroom-wall consists of nearly 1,000 very special glass blocks and acts as a subtle light-object at night.

ARCHITECT(S): Pieter van der Pot (CUBE Architecten) Marloes van Heteren (SOLUZ)
CLIENT: private
AREA: 200 m2

Contributed by CUBE Architecten



⇒ Architecture Guide to AMSTERDAM
⇒ Learn more about: