Circle Bath

Construction year: 2009
Address: Foxcote Ave, Peasedown St John | BATH | United Kingdom | Visit Website
Latitude/Longitude: 51.3118377, -2.4173617
Architect(s):

Circle Hospital

There is a wealth of evidence to suggest that a well-designed hospital environment can reduce recovery times and contribute to better outcomes for patients, while providing a more attractive workplace for medical staff. Circle is a privately funded initiative which is building a chain of health campuses in the UK that will place patients at the centre of a new approach to healthcare. Circle Bath is among the first of these new centres to be realised. The architectural ambition has been to re-cast the hospital building as a humane and civilised place for all those who use it. Everyone in the hospital – whether a surgeon, nurse or porter – is regarded as a partner in the delivery of health care, with a common goal of promoting patient well-being.

Facilities

The building provides operating theatres, bedrooms, consultation, treatment and recovery spaces, and offers both in-patient and out-patient accommodation. A compact design encourages a sense of community and well-being. The hospital is planned around a central light filled atrium, promoting a sense of orientation and intimacy that is commonly lacking in larger hospitals. Divisions between departments are minimised, easing the stress involved in consultation, treatment and recovery for patients and reducing walking distances for staff. The double-height atrium forms the focus for patients, staff and visitors, with private consultation rooms leading from it at ground level and in-patient bedrooms arranged around it above. The main reception point, cafe and nurses station occupy the atrium where daylight, drawn through the circular sky lights, is softened by a translucent fabric ribbon tracing the shapes. The colour palette is a warm and friendly mix of ochre and rust, with natural wood acoustic panels above, interspersed with glass panels providing a visual connection to the atrium from the bedroom floor.

The site

The building is dug into its hillside site, its profile kept low. Public entry is from the road on the north directly into the atrium on the ground level floor. The northern façade comprises dark panelling at the lower levels, while on the south, extensive glazing opens out to views over the surrounding rolling countryside. Appearing to float above this recessive skirting, the rectangular upper volume and roof, enclosing all twenty-eight bedrooms, is clad in a reflective lattice of aluminium shingles. Throughout the building, there is an emphasis on natural light and views. Balconies line the building’s northern and southern edges, oriented to maximise views across the surrounding rolling countryside. Sympathetic landscaping further emphasises the therapeutic natural environment – an overall approach very different from more familiar hospital surroundings.

Client: Circle / Health Properties (Bath) Ltd, Vinci Construction
Consultants: WSP Cantor Seinuk, Davis Langdon LLC, Arup, Plincke Ltd, Buro Four, CSJ Planning, IMA Transport Planning, MJMedical



⇒ Architecture Guide to BATH
⇒ Learn more about: