Diagonal 197

Construction year: 2008
Address: Avinguda Diagonal 197 | BARCELONA | Spain
Latitude/Longitude: 41.4036, 2.19201
Architect(s):

The site forms part of the Campus Audiovisual, which occupies the lands bounded by Avinguda Diagonal and the streets of Llacuna, Almogàvers and Ciutat de Granada. In consonance with the criterion defined by the PERI (Special Plan for Interior Reform) of the Campus Audiovisual sector and with subsequent adjustment of volumes occupied (with the approval of the Barcelona City Council’s Quality Commission) by the team of architects David Chipperfield Architects, b720 Arquitectos and BB GG Arquitectes, the building seeks integration into the new composition of the Campus Audiovisual sector in a coherent and harmonious way.

The proposal for the sector is that it should be a permeable comb linking Avinguda Diagonal with the interior of the Campus Audiovisual, creating spaces to which the public has access that brings the various volumes together. Although it is a permeable proposal with a discontinuous facade giving onto Diagonal, the fact that the facades of all the buildings are aligned with the avenue produces an effect of integration with the whole of the axis that springs from Plaça de les Glòries, creating a sequence of volumes initiated by the Agbar Tower.

The volumetric, spatial and urbanistic relationship between the building and the future neighbouring buildings creates a special relationship where the latter converge with the nearest side of Carrer Ciutat de Granada, mimicking the chamfered street-corners of the Eixample district of the city. The building consists of two differentiated parts: the lower floors, which form an irregular rhomboid, align with Diagonal and form the base of the building; while the upper floors, trapezoidal in shape, break with the alignment of Diagonal, withdrawing towards the interior of the block to create a slenderer volume to crown the building.



⇒ Architecture Guide to BARCELONA
⇒ Learn more about: