Factory Loft

Factory Loft, Milan, Italy, dep studio
Construction year: 2011
Address: Viale Sarca | MILAN | Italy
Latitude/Longitude: 45.523370, 9.218848
Architect(s):

Building sixteen is the name of the enormous rectangular building, made of bricks that in the beginning of the 10th century hosted productive activities of the group Ansaldo, and now is transformed into a place for an artist. The name derives from the number with which the building is marked, and now is renovated, preserving the architectural elements, like the façade of red bricks, or even the iron windows, testimony of an industrial architecture. The interior of this building hosts the headquarters of a young company that operates in the field of logistics. The spaces extend in two levels. The upper levels can be reached from the center of the lower level, where there is a library that consists of a visual filter between the reception and the open space with the big tables. A ramp, wooden in the beginning, from iron in the end, leads to the upper floor, where there are a meeting room and the director’s office that oversees a private terrace. The use of wooden floor gives a domestic image to the intervention that arises in contrast with the luminous cuts on the ceiling and the use of colors like white, dark grey and orange, characteristic of the logo of the company.

Description of the project (Italian language)
Edificio Sedici, così si chiama l’enorme parallelepipedo di mattoni che agli inizi del Novecento ospitava attività produttive del gruppo Ansaldo ora trasformato in un vero e proprio quartiere d’artista. Il nome è il numero con cui era contraddistinto l’immobile, tornato oggi a nuova vita preservando gli elementi architettonici come la facciata di mattoni rossi o i serramenti in ferro testimonianza di un’archeologia industriale. E’ all’interno di questo immobile che trova posto la sede di una giovane azienda che opera nel campo della logistica. Gli spazi si estendono su due livelli. Si accede da quello inferiore dove al centro dello spazio una grande libreria crea un filtro visivo dalla zona reception verso l’open space arredato con due tavoli operativi di grandi dimensioni. Una scala, con la prima rampa in legno e la successiva in ferro, conduce al piano superiore dove trovano posto una sala riunioni e l’ufficio direzionale che affaccia su una grande terrazza privata. L’uso del pavimento in legno dona un’immagine domestica all’intervento che si pone in contrasto con i tagli luminosi a soffitto e l’uso di colori come il bianco, il grigio scuro e l’arancione che caratterizza il logo aziendale.

Contributed by dep studio



⇒ Architecture Guide to MILAN
⇒ Learn more about: