Garden House

Garden House, Yokohama, Japan, Takeshi Hosaka
Construction year: 2007
Address: 21 Takinoue Naka-ku, Yokohama-shi, Kanagawa-ken 231-0837 | YOKOHAMA |
Latitude/Longitude: 35.4232184, 139.642529
Architect(s):

This is a house to live inside and outside.

In terms of its composition, interiors 1, 2 and 3 are roughly the same size in area as exteriors 1, 2, and 3. Both the interior and the exterior have similar areas, fabrication, finish, and density of the furniture and plants. In these ways, the interior and the exterior of the house are treated equally as much as possible.

The interior rooms are habitable but have widths of a corridor. Furniture, plants, and a kitchen scatter in them. The shallow interior width sometimes gives the impression that the interior and the exterior have flipped. The exterior space surpasses its function as a garden or terrace and serves as a free space that could be used as a room. The kitchen, which is fixed as a facility, also gives the freedom of allowing you to eat the food you cooked there wherever you like instead of dictating how and where you ought to live and occupy space. Both the interior and the exterior can be occupied according to the mood and the climate.

In this house, there is a clear boundary between the interior and the exterior. However, it is ambivalent as to whether the resident would seek to occupy the interior or the exterior. It should be very natural to take a bread in your hand as you walk, go outside as you eat, and go back inside to turn on music. Instead of treating the exterior as a symbolic place like a terrace where you have a barbeque when the weather is nice, I wanted to treat both the interior and the exterior equally and allow them to expand as a whole. The house seeks to offer an environment in which you would find yourself using the interior like the exterior, and vice versa in its various parts. In a three-dimensional “room” that is both the interior and the exterior, the interior and the exterior would flip and overlap with one another—a free type of architecture that allows you to experience the building simultaneously as a garden.

As a criticism of the modern architecture’s resolve to organize and formalize the inhabitant’s activities in a functional manner, the house seeks to establish a new relationship between the interior and the exterior that is amorphous and ambiguous.

The interior and the exterior have similar fabrication and finish to treat both equally within the house as much as possible. For example, interior 3 on the second floor is floored with Australian cypress, while exterior 2 also used the same material for the deck floor without grooves.

Structural Engineers: Nobuo Sakane
Client: Jyunichi Kojima
Plottage: 97.67㎡
Building area: 52.12㎡
Deferred floor space: 113.51㎡

Contributed by Takeshi Hosaka



⇒ Architecture Guide to YOKOHAMA
⇒ Learn more about: