ING Head Offices

Construction year: 2004
Address: Dozsa Gyorgy ut 84c, 1068, Budapest | BUDAPEST | Hungary
Latitude/Longitude: 47.5124, 19.0787
Architect(s):

The Dutch Finance company ING decided to occupy new offices in Dozsa Gyorgy Street in the capital when they set up business in Hungary. This office building has meant a new landmark on the architectural scene for Budapest, characterized by architecture reminiscent of the Soviet Union. ING Real Estate Hungary, a branch of the Dutch company, wanted a new high-quality building with an interior layout that would satisfy the demands of current commercial and business practices. In order to achieve this objective, the architects drew up a project that would portray the traditional architecture that is typical of a Central European country in combination with the contemporary international design.

The building

The new construction is located on a site of enormous dimensions surrounded by buildings of great significance, such as the National Museum, Varosliget City Park, Heroes Square and Andrassy Boulevard. The most striking element in the design of these offices is its external aesthetic appearance, reflected in a hyperkinetic facade that is in open contrast with the traditionally solid style of Hungarian architecture. The whole precinct has a total area of 441,320 sq. ft., which includes the 269,098 sq. ft. of the building and the 172,223 sq. ft. of the parking lot. The building destined for office space is distributed amongst three volumes that link up via glazed courtyards and bars of stainless steel. On the ground floor are the areas reserved for public functions, such as the restaurant and bank. On the other six floors are the offices, with the seventh floor housing the boardroom. Finally, there are three parking levels in the basement which are used by employees and visitors. This strictly functional layout contrasts with the aesthetic dynamics of the external design.

The basic idea

This project replaces two Stalinist office blocks erected in the 1950s. At either end of this new building there are two more buildings standing alongside: one that is modernist in style with an octagonal floor plan typical f the Communist tradition, which was previously renovated by the EEA team of architects, and the other, a typical, eclectic villa dating back to the 19th century in a style that characterizes this part of Budapest. In this case, the facade does not follow the usual arrangement for windows, despite being a recipient of the modernist tradition. Taking this environment as a starting point, the architects used the design to reflect the complexity of details characteristic of the city’ s historical facades and added composition and materials that were typical of contemporary architecture. The facade was given a slight incline, and shinning steel ribbons were added to create ever-changing visual effects, such as reflection and shimmers. This multiplicity of visual effect, contrast, interplay and transparency was also used in the atriums inside the building. Due to a profusion of glass panels, these common areas receive direct natural light from outside, creating open-plan areas that lend a transparency to the whole building. The surfaces of these atriums slope slightly, just like the main facade of the building, and link up directly with all the office floors. Steel and glass are used for cladding, since these materials provide the necessary peace and quiet for daily business. This rational distribution of the space highlights the contrast with the variety of shapes in the windows, a true reflection of the dynamic effect sought by the client. Furthermore, the windows provide a visual link between the office floors and the atriums, facilitating the use of natural light and making savings in the consumption of electric light.

Symbolism

The new site of this modern building symbolizes the opening up and metamorphosis of the architecture created in this city. It also represents the perfect reflection of the demand expressed by the company to unite the architectural and historical context of the site and bring it into harmony with the city.



⇒ Architecture Guide to BUDAPEST
⇒ Learn more about: