London Aquatics Centre

London Aquatics Centre, London - United Kingdom, Zaha Hadid Architects
Construction year: 2011
Address: Olympic Park, Stratford Walk | LONDON | United Kingdom
Latitude/Longitude: 51.54018, -0.01054
Architect(s):

The London Aquatics Centre is an indoor facility with two 50-meter swimming pools and a 25-meter diving pool in Queen Elizabeth Olympic Park at Stratford, London, it was one of the main venues of the 2012 Summer Olympics and the 2012 Summer Paralympics. The centre was used for the swimming, diving and synchronised swimming events. After significant modification the centre opened to the public in March 2014.

It was designed by Pritzker Prize-winning architect Zaha Hadid in 2004 before London won the bid for the 2012 Summer Olympics. The centre was built alongside the Water Polo Arena, and opposite the Olympic Stadium on the opposite bank of the Waterworks River. The site is 45 metres high, 160 metres long and 80 metres wide. The wave-like roof is stated to be 11,200 square feet, a reduction from the previously stated 35,000 square feet. The design was inspired by the Dollan Aqua Centre in East Kilbride, Scotland.

The complex has a 50m competition pool, a 25m competition diving pool and a 50m warm-up pool. The 50m pool is 3 metres deep, like the one in the Beijing National Aquatics Center, in order to be fast. Its floor can be moved to reduce the depth. There are also moveable booms that allow its size to be changed. The diving pool has platform boards at heights of 3m, 5m, 7.5m and 10m and three 3m springboards. For the television coverage of the Olympics, the pools were also equipped with innovative cameras in order to present the action from multiple angles.

On 1 December 2005 Hadid was instructed to revise her designs after a specification change led to a doubling of the £75 million estimated cost. The revised plans were unveiled on 27 November 2006. Although the same general design was kept, with capacity for 17,500 spectators, the revised Aquatics Centre design was much smaller and was expected to cost much less than previously expected. However, subsequent cost increases were reported to Parliament in 2008.

The construction contract was awarded to Balfour Beatty in April 2008. At the same time, it was reported that the centre would cost about three times as much as was originally estimated, totalling about £242 million. The cost increases were attributed to construction inflation and VAT increases, and also included the estimated cost of converting the facility for public use after the Olympic and Paralympic Games. The Centre was completed in July 2011 at a final cost of £269 million.

The design demonstrates the precast-concrete skills with by exposing the concrete finish rather than painting or cladding which was provided by Peri. The precast floor terracing was manufactured by Bell & Webster Concrete in Lincolnshire, England. The terracing units were delivered and positioned to accelerate the speed of construction. The unique six-board diving platform is made from 462 tonnes of concrete. The aluminium roof covering was provided by Kalzip. The steel structure was built in cooperation with Rowecord Engineering, of Newport, Wales. The ceiling was built with 30,000 sections of Red Louro timber. The steel roof weighs 3,200 tonnes. The three pools hold around 10 million litres of water.

After the Paralympic Games, the Aquatic Centre was deconstructed to result in a smaller space. The frame wings on either side of the central space were removed, unbolted, and sold. The PVC wrap that temporarily enclosed the space was also sold, while the seats and toilets were reused elsewhere. As certain parts of the building were no longer needed, they were recycled via Vinyloop. This allowed the standards of the Olympic Delivery Authority concerning environmental protection to be met.



⇒ Architecture Guide to LONDON
⇒ Learn more about: