Neues Museum

Address: Bodestraße 1-3 | BERLIN | Germany | Visit Website
Latitude/Longitude: 52.5213, 13.3969

The ‘Neues Museum’, on Berlin’s Museum Island, was designed by Friedrich August Styler and built between 1841 and 1859. Extensive bombing during the second world war left the building in ruins, with entire sections missing completely and others severely damaged. few attempts at repair were made after the war, and the structure was left exposed to nature. In 1997, David Chipperfield Architects – with Julian Harrap – won the international competition for the rebuilding of the ‘Neues Museum’.

The key aim of the project was to recomplete the original volume, and encompassed the repair and restoration of the parts that remained after the destruction of the second world war. The original sequence of rooms was restored with new building sections that create continuity with the existing structure. The archaeological restoration followed the guidelines of the charter of venice, respecting the historical structure in its different states of preservation. All the gaps in the existing structure were filled in without competing with the existing structure in terms of brightness and surface. The restoration and repair of the existing is driven by the idea that the original structure should be emphasized in its spatial context and original materiality – the new reflects the lost without imitating it.

The new exhibition rooms are built of large format prefabricated concrete elements consisting of white cement mixed with saxonian marble chips. Formed from the same concrete elements, the new main staircase repeats the original without replicating it, and sits within a majestic hall that is preserved only as a brick volume, devoid of its original ornamentation. Other new volumes – the northwest wing, with the egyptian court and the apollo risalit, the apse in the greek courtyard, and the south dome – are built of recycled handmade bricks, complementing the preserved sections. With the reinstatement and completion of the mostly preserved colonnade at the eastern and southern side of the ‘Neues Museum’, the pre-war urban situation is re-established to the east.

Landscape Architect: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten
Exhibition Design: architetto Michele de Lucchi S.r.L.
Structural Engineer: Ingenieurgruppe Bauen
Services Engineer: Jaeger, Mornhinweg+Partner Ingenieurgesellschaft
Site Supervision: Lubic & Woehrlin GmbH
Project Area: 20,500 sqm



⇒ Architecture Guide to BERLIN