Rey Juan Carlos Hospital

Rey Juan Carlos Hospital, Madrid, Spain, Rafael de La-Hoz Castanys
Construction year: 2012
Address: C/ Gladiolo s/n – 28933 Móstoles | MADRID | Spain
Latitude/Longitude: 40.338185, -3.8721582
Architect(s):

This proposal for Rey Juan Carlos Hospital takes as its starting point the functional requirements reflected in the specifications of the competition held by the Health on the demand for services, including clinics, emergency departments, and outpatient interventions, as well as demographic, socio-economic patterns and frequency of requirement for care, management and organizational formulas.

The architectural proposal for a hospital of this nature should allow adaptation to the requirements of that program needs, and expected financial requirements. It has also sought to respond to complex functional program with contemporary architecture, attractive, preventing the hospital is a program built. It has had particular regard to the human scale, search and protection from sun and above all to give the area of patient stay spaces that dignify their way through the hospital, both for the patient and their family.

Manufacturing a large base, which encompasses various health areas of the hospital, holding two volumes of glass in which the ward is developed. This aspect results in manufacturing a complex system of articulated spaces within three prisms that make up the base, geared to each other as if it were a machine, a “healing machine”. Front eminently functional therapy is given to the base, stands highly symbolic treatment acquire the two towers of hospitalization. The ward is like no other space to stay in which the patient needs to recover tranquility and light. From the outset we have sought to separate the space of the patient areas of functional activity, raising them on a cover that in this way, acquires its meaning to become observable in a garden from the rooms.

They avoid the narrow, dark corridors that characterize most hospitals, this opening for some big backyards. The spatial quality of these areas used by patients and relatives who visit becomes a key design element.

The position of the tower meets the functional need to place them at a point which is immediate access to functional areas of operating rooms, delivery rooms, emergency and diagnostic as well as being accessible to visitors.

The hospitalization towers also become the hospital’s claim. The topography and location of the plot makes the hospital not being collected or from Móstoles, as a busy school runs through the south side of the plot, which is the side that has the hull of Mostoles, or from the highway that bounded on the north. The design of the towers makes them visible from the highway, which is the main access route to the hospital.

The lobby of the hospital is another element that takes a strong symbolic content. They wanted to create an interior street, from which patients and external users access to the hospital. It is created with this purpose, a triple height glazed space on deck from which you can reach all points accessible to the public. In this space combine shopping areas and cafes to the areas of admission, information and access to different ambulatory and diagnostic teaching.

It has given the complex spatial organization to obtain the most health personnel providing services in the planned facilities, and of course, be as kind to ancillary personnel.

The key objectives that have guided the project were:

Respect the conditions of solar orientation, the topography, built environment and green spaces nearby, not to mention the urban conditions of application.

Getting a perfect working relationship between the areas defined in the program requirements, dependence and need for proximity of these areas.

Providing maximum flexibility to allow the block diagram through the systematization of parts built exchange functional areas or interior spaces within the same scheme.

Considering the extension of the building from the start, provided within the scheme itself.

Distinguishing between internal and external circulation, access and distinguish the specificity of vertical communication cores, clarifying the diagram and minimizing paths. The three prisms of the basement organize the circulation in an exemplary manner.

In the two prisms of the ends are arranged in a clearly uses internal and external applications on the other. The central prism shares uses that internal and external circulations are necessary, but without interfering.

Optimize operating costs, both by staff and unification of concurrency control, access and services as well as maintenance costs and energy expenditure. Systematize the construction by modulating structural and pre-industrialization of the construction process with the subsequent quality control of final finishes.

Technological innovation by incorporating the latest proven so that the facilities are not born already obsolete and predict the possible incorporation of future technologies and the pursuit of greater integration of the general facilities of the building from the early stages of the project.

Incorporate green materials and sustainable energy technology.

The accomplishment of the current legislation with a particular emphasis on the DB-IF of the CTE.

Access to the building shall be made as follows. Vehicular access will be through the new road which will be formalized from Tulip Street near the Plaza de Toros to the University campus. Pedestrian access will be from the Gladiolus Street.

Client: Community of Madrid(Madrilenian Public Health Service. Department of Health, Autonomous Community of Madrid)
Architect and works director: Rafael de La-Hoz Castanys
Work coordination: Miguel Maíza, Jacobo Ordás
Graphics: Luis Muñoz, Daniel Roris
Models: Víctor Coronel y Fernando Mont
Built-up surface: 
Surface Of Urbanization: 90.000 sqm
Total Built Surface Above Ground: 69.782 sqm
Total Built Surface Below Ground: 24.923 sqm
Total Built Surface: 94.705 sqm
Construction Company: O.H.L. (Obrascón Huarte Laín), S.A.
Structures And Installations Engineering: Ghesa Ingeniería Y Tecnología, S.A.
Landscape: Habitum

Contributed by Rafael de La-Hoz Castanys



⇒ Architecture Guide to MADRID
⇒ Learn more about: