Royal Ontario Museum Extension

Royal Ontario Museum Extension, Toronto - Canada, Daniel Libeskind
Construction year: 2007
Address: 100 Queen's Park | TORONTO | Canada | Visit Website
Latitude/Longitude: 43.6673, -79.3936
Architect(s):

The Royal Ontario Museum project set out to renovate ten new galleries in the existing historical building and creating an extension to the museum, now called the Michael Lee-Chin Crystal.  This new extension provides innovative new architecture and the creation of a grand public attraction with 100,000 sq. ft. of new exhibition space.  Situated at one of the most prominent intersections in downtown Toronto, the Museum has become a dynamic center for the city.  SDL is working on this project with Vanbots Construction.  The Extension opened in June 2007. In addition to carrying out the renovations to the existing buildings of the Royal Ontario Museum (ROM), Studio Daniel Libeskind, in a joint venture with B+H Architects, has created a new wing for the Museum, the Michael Lee-Chin Crystal.  Approximately half of this building is devoted to gallery space, while the ground floor features a spacious new entrance and lobby as well as a new retail shop accessible directly from the street.  Also included are three new restaurants, the most spectacular of which is located on Crystal’s fifth floor, which cantilevers over the existing West Wing galleries and provides panoramic views of downtown.

The Michael Lee-Chin Crystal derives its name from the building’s five intersecting volumes, which are reminiscent of crystals.  The intersection of two of the crystals, each of which is dedicated to new galleries, creates a void, known as the Spirit House.  Essentially a large atrium rising from below ground level to the fourth floor, and containing a number of criss-crossing bridges at various levels, the Spirit House is intended to be a place for visitors to reflect upon the exhibitions they have experienced in one of the gallery spaces before moving on to the next.  A fourth crystal, known as the Stair of Wonders, is dedicated to vertical circulation but also features exhibition vitrines at the landings.  A fifth crystal houses the major new restaurant.

The intersecting spaces of the Michael Lee-Chin Crystal create a variety of atriums at different levels, affording views into galleries and other spaces within the Museum.  One large atrium, known as the Gloria Hyacinth Chen Court, separates the new construction from the ROM’s existing heritage building and provides a nearly complete view of the restored heritage facadees.esThe main entrance to the Museum, formerly accessed from Queens Park, has been moved to the Lee-Chin Crystal on Bloor Street.  The ground floor, which includes ticketing, coat check, member services, the new shop, and event spaces, has been designed to function as an extension of the new public plaza at the front of the building, inviting the public into the Museum and affording uninterrupted access from the outdoors, through the space of the Crystal, to the existing heritage building.

The Lee-Chin Crystal building envelope consists of two layers, a water-shedding skin covered by champagne-colored anodized aluminum extrusions that shimmer in the sunlight, and in the nighttime pick up the glow of the city.  Approximately 20 percent of the façade is pierced by stunning windows that provide views out of the building, but also into the building and the galleries, thereby furthering the link between the Museum and passers-by.

Structural Engineer: Arup (London), Halsall Associates
Landscape Architect: Quinn Design Associates
Mechanical Engineer: Arup (London), TMP Consulting Engineers
Electrical Engineer: Arup (London), MBII
Heritage Consultant: ERA
Acoustic Consultant: Valcoustics
Life Safety Consultant: Leber/Rubes Inc.
Rain, Water, and Snow Management Consultant: RWDI
Contractor: Vanbots Construction



⇒ Architecture Guide to TORONTO
⇒ Learn more about: