Sampension

Address: Tuborg Havnevej 14, Hellerup | COPENHAGEN | Denmark
Latitude/Longitude: 55.7495, 12.4612

The Sampension Headquarters are located at a former Tuborg-brewery area in Hellerup bordering The Øresund north of Copenhagen. Comprising two building volumes: an extruded L-shaped angle and a rectangular tube, clad in grey green granite and black copper which will mellow to green. The copper shutters are in the form of slim perforated cassettes, positioned alternately facing outward and inward, creating a subtle relief effect on the facade.

Inside, a stout granite staircase leads from the foyer up to a surprising, impressive atrium on the first floor. The atrium stretches to the gable of the building in a generous elliptical shape, at the same time reaching upwards through all the floors of the building. At ground floor level there is a canteen and conference and meeting centre, with access to terraces in the gable. Light colours dominate, and let the entire building vibrate in immaterial lightness.An integrated piece of art in the atrium features a water-wall made of more than 500 optical fibres, streaming changing colours of light, while water drops trickling run down along the fibres into a basin. The sound damps the hard noises from the canteen, and the humidity creates a pleasant indoor climate.The Sampension Headquarters building was in 2005 the first Danish architectural work to receive the British architect’s association RIBA’s European Award.



⇒ Architecture Guide to COPENHAGEN