Shanghai International Cruise Terminal

Shanghai International Cruise Terminal, Shangai-China, Sparch
Address: North Bund International Cruise Ship Terminal | SHANGHAI | China
Latitude/Longitude: 31.2502, 121.496

Sparch architects are responsible for the master plan for Shanghai’s new International Cruise Terminal. The 800-metre long riverfront site is located north of the historical ‘Bund’ centre of Shanghai and will become a new gateway into the metropolis, accommodating three 80,000-tonne cruise ships at any one time, with an expected passenger flow of over 1.5 million people per year. This project is a response to the numerous cruise companies competing to include Shanghai on their South East Asian routes.

The Shanghai authorities have had to address the urgent requirement to open up ‘breathing spaces’ and bravely set down a target to free up 30 percent of the municipality as open space for citizens to enjoy. All ahead of the Shanghai World Expo 2010, whose theme is ‘Better City, Better Life’, the cruise terminal site forms part of this vision to create a green corridor along the Huangpu River, extending as far south as the expo site itself, between the “lu pu” and “nan pu” bridges.The architectural design of the terminal considers the herculean scale of the cruise ships that will dock there.

Its total construction area is 260,000 sqm, but the brief required that 50 percent of this be placed underground, including the cruise terminal passenger facilities (planned by frank repas architects). part of this was to free up most of the site so it could serve as green park terracing along the water’s edge. Sparch’s challenge was dealing with this ‘underworld’ and the architecture coming out of it. Their solution was to create ambiguity as to where the ground plane is, by opening up a honeycomb of sunken courtyards. The concept also explores the idea of ripples in the landscape being amplified into standing crystal waves that wrap over the buildings. This augmented over time into a second skin that protects the commercial office spaces from their due south orientation, and is populated by semi-outdoor balcony spaces overlooking the Huangpu river. The riverfront faces the city, and illuminates it at night into a herring bone array of delicate curved masts that tie the pavilion buildings together. A gap appears in the middle – a glazed table top supports amorphous pods on cables. One, two and four-storey pods contain cafes, bars and restaurants, hovering over a public performance space below.

The site includes a 400 metre long pedestrian street, with a sequence of event spaces, a media garden for festival events and a food court. The path flows from the west, leading to a crystal art gallery at the east end. The public winter garden forms the centrepiece of the plan with its 40-metre tall glass clad portal which creates a dramatic stage where thousands of people can gather.The ‘Shanghai Chandelier’ is one of the highlights of the new pavilion. It is 40-m high glass-clad portal, which overlooks the public park and waterfront.All six office pavilions which make up the terminal contain ventilated atria, topped with louvered skylights. During mid-season, air circulates through the facades across the office spaces towards the central atrium where it exhausts at the top. Pixelated window openings across the office facades provide cooling. The double skin facade traps UV heat from entering the buildings in the summer and acts as an insulating blanket during the winter.

Arup engineers has designed a ‘river water cooling system,’ a first in Shanghai for a commercial application, which will draw water from the Huangpu river and combine it, via heat exchangers, with the HVAC system. This system will greatly reduce the energy consumption of the buildings during the summer months. Canopies above the office pavilion roofs will be carpeted in a ‘photovoltaic membrane’, sized to offset the energy requirement of lighting the landscape and public spaces in the evenings. By maximizing natural daylight and ventilation, and introducing the ‘river water cooling system’, along with using photovoltaic membranes, the development is trying to follow the philosophy of an ‘environmentally sustainable development’, to reduce energy consumption and operation costs.



⇒ Architecture Guide to SHANGHAI