Social Housing for Mine Workers

Social Housing for Mine Workers, Degaña/Asturias - Spain, Zon-e Arquitectos
Construction year: 2011
Address: Asturias | DEGAÑA | Spain
Latitude/Longitude: 42.948, -6.48522
Architect(s):

Social Housing for Mine Workers comes up from a tendering process to build state-subsidized housing in Cerredo (Asturias), a mining town located in the very heart of the Cantabrian Mountains where no residential construction had been made for over 25 years.

The project has two stages that materialize in two perpendicular buildings forming an L. In the first stage we undertake the biggest building, which faces the road that crosses the town.

The volumetric we propose has an angular shape. It is a geometry crystallized from some elementary laws that are given by the town-planning regulations. The formal result is something halfway between a petrified object, a mountain’s shape and a disturbing organism floating over the mountainside.

This “crystallographic” object has the same dark color as the local slate. Like a piece of coal, it absorbs almost all the light it gets and reflects a small amount of it, calmly showing us its rich geometry.

The building’s unity contrasts with the individuality of each of the 15 apartments that show through some galleries in the facade. These are cubes which drill the volume using a herringbone pattern and work as heat and light exchangers.

Each of the apartments is different, both in size and in its floor plan distribution, in the location of its gallery and in its roof’s configuration. However, all of them enjoy cross ventilation and breathtaking views of Asturias’ craggy landscape.

The project’s nature as an object is emphasized by the way the ground floor is approached: this has been set back along its perimeter, reinforcing the idea of a “floating body.”

Architects: ZON-E ARCHITECTS/Nacho Ruiz Allén &José Antonio Ruiz Esquiroz
Structural Engineers: Pentia
Project Architects: Nacho Ruiz Allén & José Antonio Ruiz Esquiroz
Design Team: Lucía Martinez Trejo, Sara López Arraiza
Client: Principado de Asturias Government
Funding: Public
Tender date: October 2006
Start on site date: January 2007
Gross internal floor area: 2.385 sqm.
Total cost: 1.212.784 €
M&e consultant: Ingitech + Alfredo Balsera
Quantity Surveyor: Manuel Martinez Manso
Planning Supervisor: Manuel Martinez Manso
Geotechnical Consultant: Congeo – Francisco Ruiz Arias
Main contractor: Construcciones y Contratas Herrera
Facades: Cufa

Contributed by Zon-e Arquitectos



⇒ Architecture Guide to DEGAÑA
⇒ Learn more about: