Sport Hotel

Construction year: 2011
Address: Falkensteiner Str. 43 | KLINGENTHAL | Germany
Latitude/Longitude: 50.3780931, 12.4654636
Architect(s):

Following the completion and commissioning in 2005, of the new World Cup Ski Jump, the new Sport Hotel not only catapulted Klingenthal back into the league of the finest ski jumping facilities in the world but also rejuvenated its elite sports school. The pupil numbers have subsequently doubled and the Governor launched a design competition to extend the school´s overnight stay capacity. m2r was declared the winner of an anonymous design competition. The project started on site in spring 2010 and was completed in July 2011.

Architecture and Urban configuration:

Solar architecture and sustainable construction methods were the main priorities for our concept.  The aim was to achieve the perfect symbiosis of modern architecture, forward-looking building systems and the use of ecological construction principles.

The location of the building is very exposed. It will form the final component of an ensemble but also be the main focus when arriving out of the city. The pitched roofs are typical for the region. Large glazed openings and a building shape, which follows the cycle of the sun, are deliberately chosen to achieve the maximum solar gains.

The building is divided into two different parts. The strongly shaped front part accommodates the communal zones and lecture rooms. The more rhythmical part of the back accommodates the actual rooms of the residence.  All rooms are not just comfortably equipped with the latest broadband internet; they have also sufficient daylight and can be naturally ventilated.

The landscape design was kept deliberately simple since all sports facilities are within the neighbouring school complex. The location is chosen so that the building can be extended in the future with an additional 30 rooms.

The building system:

From an ecological point, the building is designed with a highly insulated envelope. Wood as a natural building material will create the main building frame and the use of highly insulated glass and solar panels add to the sustainable concept.The souterrain is made of highly insulated pre-cast concrete walls and contains mainly service rooms and a dining area at the front.

Due to the use of pre-fabricated construction methods the construction period was shortened by up to 5 months.

Innovative building systems:

From an energy point of view, the building will outperform the latest EU standards by over 50%. The climatization of the building is achieved through an air-con system. This system guarantees the best air quality through an air pollution filter system. The power for the system and for the heating is produced through photovoltaic. The highly insulated building envelope guarantees a highly effective energy concept for the entire building.

One can summarise the design as follows:

– Landmark architecture
– Building shape optimises solar gains
– Use of ecological construction material
– Use of alternative energy sources
– Reduction of energy demand
– Latest EU energy standards are outperformed by over 50%
– Use of pre-fabricated construction technologies
– Reduction of construction time by up to 5 months



⇒ Architecture Guide to KLINGENTHAL
⇒ Learn more about: