Tierra Patagonia Hotel

Address: On the edge of Torres del Paine National Park, Región de Magallanes y de la Antártica Chilena | PUERTO NATALES | Chile | Visit Website
Latitude/Longitude: -51.03581, -72.58397


The hotel is located at the entrance of “Torres del Paine” National Park, on the shore of Lake Sarmiento, one of the limits of this National Park in Chile.

The water acts as a supporting plane for the splendid Paine massif. Its magnificence makes one think of an extended project in dialogue with the vast territory.

The form seeks to merge with the metaphysical landscape, not to interrupt it. The shape of the hotel is reminiscent of an old fossil, a prehistoric animal beached on the shore of the lake, similar to those found and studied by Charles Darwin.

The building is as though born out of the land, like a fold in the terrain that the wind has carved in the sand. It is anchored to the ground with stone slopes and is completely covered in washed Lenga wood paneling. This finish gives the hotel a silvery sheen, typical of old wooden houses worn away by winter. The spatial solution aims for warm and cozy spaces structured by internal pathways, allowing the building to inhabit its extension.

*Torres del Paine National Park is a national park encompassing mountains, glaciers, lakes, and rivers in southern Chilean Patagonia. It lies in a transition area between the Magellanic subpolar forests and the Patagonian Steppes. The park is located 112 km (70 mi) north of Puerto Natales.

Associated Architects: Rodrigo Ferrer, Roberto Benavente
Team members: Grupo Aira, Estudio AI (Arquitectura Integrada)
Management & Development: Estudio AI (Arquitectura Integrada)
Client: Katari S.A
Project development: 2005 – 2006 / 2010 – 2011
Contractor: Salfa Corp / Juan Pablo Libacic
Structural Engineering: Enzo Valladares y Asociados
Technical Inspection: Coz Cía. ltda / Gustavo Soto
Plumbing Systems: Olegario Pérez
Electrical Systems: Sergio Alemparte
HVAC: Rolf Thiele
Acoustics: George Somerhoff
Lighting Design: Paulina Sir, Gaspar Arenas
Interior Design: Carolina del Piano, Alexandra Edwards
Landscape Design: Catalina Phillips, Gerardo Ariztía
Structure: Reinforced Concrete
Roof: Glue laminated timber beams, OSB boards, finishings in Lenga wood decking,
Walls: Reinforced Concrete with EIFS system, finishings in Lenga wood decking
Windows: PVC frames with insulated glass and Lenga wood finishings
Finish flooring: Lenga plank flooring
Ceiling: Suspended ceiling, Lenga Wood 1” x 2” jalousie, 30 mm distance.
Paneling & Furniture: Native lenga Wood, rough and dressed.
Site Area: 70 ha
Built Area: 4900 m2
Price per m2: 2.200 USD

Contributed by Cazú Zegers



⇒ The complete architecture guide to PUERTO NATALES

Click here to leave a Comment