UEL Docklands Campus

UEL Docklands Campus, London - United Kingdom, Cullinan Studio
Construction year: 1999
Address: University Way | LONDON | United Kingdom
Latitude/Longitude: 51.50729, 0.06581
Architect(s):

The University of East London’s Docklands Campus is a classic exercise of brownfield urban regeneration.

Phase 1 of the Docklands Campus, on the Royal Albert Dock on the Thames, provides teaching and support accommodation for 2,400 students in eight departments from engineering to art and design, residential accommodation for 384 students, plus 28 business start-up units within the main academic building.

A range of academic spaces are composed around an enclosed linear street to maximise flexibility. The lecture theatres on the ground floor face south over the dock. Two floors of offices above are topped with design studios.

The heart of the University, the main square, provides facilities such as a cafe, bar, Muslim prayer room, autobank, shop and main reception, while also giving shelter on this exposed site.

The student rooms are gathered in ten brightly painted, paired towers along the dock edge in front of the higher main facade of the academic accommodation.

The UEL Docklands Campus was the first university campus to be built in London for 50 years. The first phase formed the core of the 10 hectare campus on a contaminated brownfield site on the north bank of the Royal Albert Dock.

The new campus was a focus for the regeneration of the whole area as well as becoming the centrepiece for the re-branding of the University.

Approaching the new campus from Cyprus Docklands Light Railway station to the north, you rise through an oval forecourt, up through the central colonnaded University Square to the great lawn overlooking the dock.The Learning Resource Centre, the main auditorium, business start-up units, the shops and cafes and main entrance are gathered around this pedestrian heart.

Climate
The campus is designed with a high performance low-energy fresh air delivery system that allows the windows to be kept shut to keep out the noise from London City Airport opposite. Termodeck hollow-core planks distribute air and store energy in the building fabric, permitting the cost efficiencies of the deep plan without the environmental penalties.

The design combines super-insulation (U-values of 0.2 for walls and 0.15 for roofs), low-e double glazing, excellent levels of airtightness (5m3/h per m2 of envelope area at 50 Pascals), solar shading on a predominantly south-facing building and high-efficiency heat recovery.

Construction involved waste reduction measures and site remediation, involving recycling 2,500 lorry loads of contaminated soil.

Text © Cullinan Studio



⇒ Architecture Guide to LONDON
⇒ Learn more about: