Vanløse School

Vanløse School, Copenhagen, Denmark, Dorte Mandrup Architects
Construction year: 2011
Address: Lønstrupvej 4 | COPENHAGEN | Denmark
Latitude/Longitude: 55.686034, 12.480536
Architect(s):

The new building is placed between the existing school and sports hall as a 4-storey solitary building. The geometry of the building evolves from the environmental profile of the school and the urge to send out a signal of awareness of the energy consumption and environmental impact of the building by integrating solar panels as a distinct element in the south-facade and rooftop of the building. The horizontal division of the façade in various heights leads to a spatial differentiation of each room and a smooth intake of daylight as well as accentuating the difference in scale between the children and the grown-ups. The building is turned so that it does not close off the exterior courtyard from the adjacent street, but opens up and invites into the courtyard. The architectural detailing and overall design interacts with the existing school-building to create a coherent architectural whole.

Project Type: New extension and renovation of the existing school
Content: Renovation of the existing school, new building for the primary school and exteriors
Building Cost: 50 million Dkr.
Area: new building: 1.200 m2, exteriors: 1600m2
Client: Municipality of Copenhagen
Engineer: Cowi A/S
Landscape: 1:1 Landskab

Contributed by Dorte Mandrup Architects



⇒ Architecture Guide to COPENHAGEN
⇒ Learn more about: