Villa Lumi

Villa Lumi, Avanto architects, finland
Construction year: 2014
Address: Lemminkäisenkuja 1, Nummela | NUMMELA | Finland
Latitude/Longitude: 60.32782, 24.30824
Architect(s):

Villa Lumi (lumi = snow) is bordered from three sides by streets. The incoherent suburban environment doesn’t provide any interesting views or starting points for the architecture. This is why the building turns around a courtyard. The noise of traffic is blocked with a glazed pool wing. Terrace courtyard, opening towards the evening sun from the west, is a place of several activities for the family living in the villa.

Inside the restricted palette of materials and colours, together with the high open living room, create a restful atmosphere. A special delicacy of the villa is the asymmetric cast-in-situ concrete stair in the entrance, highlighted with the roof window.

We take equality at workplace seriously. Please note that all works and projects at the office are led by both partners with same extent.

Assistants: Felix Laitinen, student of Architecture
Gross floor area: 370m2
Client: private
Interior design: the client together with the architects
Structural design: Marko Kujala, RI
HVAC design: Ekotek LVI-suunnittelu Oy/ Juhani Huttunen
Electrical design: InsinööritoimistoTechniplan Oy / Heikki Grundström

Contributed by Avanto Architects Ltd



⇒ Architecture Guide to NUMMELA
⇒ Learn more about: