Vitus Bering Innovation Park

Vitus Bering Innovation Park, Horsens, Denmark, C.F.Møller Architects
Construction year: 2009
Address: Chr M Østergaards Vej 4A | HORSENS | Denmark
Latitude/Longitude: 55.870471, 9.885914
Architect(s):

Teaching and entrepreneur offices side by side – that’s the philosophy behind the extension of Vitus Bering Innovation Park, which forms a distinctive addition to the existing structure. The building’s dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facade, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and illude a spiral, while internally it is expressed via the main stairway in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying atrium. The stairway form also has the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building’s external surfaces. Another feature is the building’s intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.

Client: Vitus Bering Innovation Park
Size: 8000 m²
Competition: 1st prize in architectural competition. 2008
Construction: Pihl & Søn A/S, Vejle
Engineering: Grontmij | Carl Bro

Contributed by C. F. Møller Architects



⇒ Architecture Guide to HORSENS
⇒ Learn more about: