Westfield Student Village

Westfield Student Village, London - United Kingdom, FCB
Address: Westfield Way | LONDON | United Kingdom
Latitude/Longitude: 51.5263, -0.040524

This scheme of 1200 bed spaces in flats and maisonettes makes Westfield Student Village the largest campus in London.

The development provides two new public frontages for the University: one on to the Grand Union/Regent’s Canal alongside Mile End Park, the other against the railway track into Liverpool Street Station.

The design creates a series of spaces with distinct characters and levels of privacy. The long 8 storey building next to the railway protects the site from noise and aligns with a new college lawn opening onto the canal at its east end. The lower canal-side building with communal facilities at its base, sit between the new pedestrian street and the canal, and is perforated to create views across to the park. All the social facilities open onto new canal side spaces. Half the accommodation is arranged in four storey courtyard buildings which line the west of the street, and form three private spaces: two U shaped courts, and one introverted wooded courtyard.

The final phase of 200 rooms was completed in September 2006. This building, Richard Feilden House, contains a cafeteria and student union fronting a new public square, establishing the connection between the student village and the university campus.

The detailed organisation of the buildings sought to offer as much variety as possible in room layouts (19 in total), to minimise any sense of institution, and avoid the all too frequent tendency for student housing to be cellular and repetitive.



⇒ Architecture Guide to LONDON