ZCBB3

ZCBB3, Paris - France, Atelier Zündel & Cristea
Construction year: 2011
Address: Boulevards des Maréchaux/Bd Macdonald | PARIS | France
Latitude/Longitude: 48.8995, 2.37859
Architect(s):

The urban development zone (ZAC) Claude Bernard is situated in the 19th arrondissement of Paris, on a 3.6ha vast area, between the boulevard Macdonald in the south and the highway in the nord.

Four blocks of 43X48m, facing the boulevard Macdonald, were chosen in order to create different programs of social housing, private housing and a retirement home.

Block B3 is a mixed-use building, made of three different programs: retail space, a retirement home and private housing units.

Our initial goal regarding the quality of life, light and the comfort of the housing units, pushed us to work very precisely on the distribution of the rooms and spaces that are common to both programs: retirement home and housing units.

The challenge was to render the housing units efficient and desirable, to produce generous spaces that are perfectly accessible and comfortable.

The operation of this building for residential use (by all ages) adheres to the logic of a stacking of trays.

Business space and the entrance to the retirement home are found on the ground floor, followed by five floors containing the main section of the retirement home, while the top four floors contain privately owned homes. The basement contains parking lots for the residents as well as supplementary annexes of the retirement home: its kitchen, maintenance and storage rooms.

With a length of 43m by a depth of 28m, the trays form vast surface areas that are entirely filled on the first five floors by the requirements of the project that is the specific configuration of the retirement home. With the project’s lowest density on the last four floors, there will be a successive shrinkage of the trays, thus bringing the building into correspondence with Boulevard Macdonald’s Local Plan of Urbanism (PLU), and meanwhile providing a generous amount of sunny passageways for the majority of residents.

The retirement home on the first five floors forms a compact volume due to the density of the project in this segment of it.

We understood, through a testing of volume, that the subtle allowances certain outer walls contained for unsticking, could result in a rupture in this compactness. The realization of this movement, combined with the employment of paving slabs corresponding to each floor, and the choice of full height windows for each room, put the building back on a human scale.

On the south-facing side, the outer walls recede freely to form breaths in the assembled mass, and become a linear set of mezzanines.

In the building’s upper part, the movements of the outer walls and paving slabs, combined with a successive shrinkage, signal a change in function.

The complex as a whole demonstrates, through its usage of volume, a superposition of functions.

Client: BNP PARIBAS/MEUNIER HABITAT + AXENTIA+RIVP
Consultants: Griveau / MCI / ELAN
Cost: 15.0 M€ (ex VAT)
Gross area: 10,000 m²
Mission: Conception + construction
Project: Retirement home (6000m²), residential housing (3600m²), business space (400m²)
Award: MIPIM 2012 ‘best residential development

Contributed by Atelier Zündel & Cristea



⇒ Architecture Guide to PARIS
⇒ Learn more about: