Blanco Ooostduinkerke Residence

Blanco Ooostduinkerke Residence, Koksijde, Belgium, B2Ai
ArchiTravel_INSTAGRAM BANNER
Project year : 2015
Architect(s) :
Address : Dewittelaan 26, KOKSIJDE, Belgium
Latitude/Longitude : 51.141741,2.700958

Photographs :

Interior architecture : Frederic Kielemoes
Project management : Hectaar nv
Structural conception : BM Engineering
Structural work : Jean-Marc Deprez
Safety coordination + EPB reporting : ac coördinatie  gcv
Landscape architect : B2Ai
Area surface : 992m²
Land use of the building : 2 x 126m²
Gross floor area : 2 x 332m²

The design of these two multi-storey properties respects the scale of the adjacent residential centre.

Both buildings are able to optimally integrate in the landscape  as a result of their underground garage and the planting of dune grasses.

The buildings each consist of two floors plus an attic floor. Each floor houses a three-bedroom apartment or duplex.

A uniform design was adopted for the façade and the roof to achieve a striking and distinctive architectural style. The preferred choice was white aluminium, as a contemporary application and interpretation of the white coastal architecture. The shell was constructed using a white aluminium standing seam system, which is ideal for use on the wall as well as the roof.

Due to its scale, purity and simplicity in terms of volume, façade composition, details and use of materials, the buildings blend effortlessly into their surroundings. The open space is planted with dune grasses, through which a path meanders to the entrance and terraces of the ground floor apartments.

Contributed by B2Ai