Villa Lumi

Villa Lumi, Nummela, Finland, Avanto Architects
ArchiTravel_INSTAGRAM BANNER
Project year : 2014
Architect(s) :
Address : Lemminkäisenkuja 1, NUMMELA, Finland
Latitude/Longitude : 60.327578,24.308898

Photographs :

Assistants : Felix Laitinen, student of Architecture
Gross floor area : 370m2
Structural design : Marko Kujala, RI
HVAC design : Ekotek LVI-suunnittelu Oy/ Juhani Huttunen
Electrical design : InsinööritoimistoTechniplan Oy / Heikki Grundström

Villa Lumi (lumi = snow) is bordered from three sides by streets. The incoherent suburban environment doesn’t provide any interesting views or starting points for the architecture. This is why the building turns around a courtyard. The noise of traffic is blocked with a glazed pool wing. Terrace courtyard, opening towards the evening sun from the west, is a place of several activities for the family living in the villa.

Inside the restricted palette of materials and colours, together with the high open living room, create a restful atmosphere. A special delicacy of the villa is the asymmetric cast-in-situ concrete stair in the entrance, highlighted with the roof window.



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*