NMR Facility

NMR Facility, Utrecht, Netherlands, UNStudio
Project year : 2000
Architect(s) :
Address : Padualaan 8, De Uithof, UTRECHT, Netherlands
Latitude/Longitude : 52.085862,5.170392

Client : Utrecht University
Building area : 2,050 m²
Surface : 10,000 m²
Photographs : Christian Richters

Located on the Uithof Campus of Utrecht University, the NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Facility is a small pavilion-like laboratory building. Eight spectrometers (high-frequency magnets) are included at the two-floor column free laboratory. The spatial layout of the building is decisively influenced by this, because the radiate force fields these magnets produce may not be disturbed. A single concrete surface, which continues from floor plane into the wall and ceiling is used and the flipping-over surfaces are constructive and are thus not traversed by a secondary support structure of columns. Office and laboratory spaces have windows with integrated sun shading, a silk-screened dot pattern, allowing daylight to enter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*